Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

V NR 2010 si predpisovali lieky aj komolili mená

Anna Belousovová
Anna Belousovová

BRATISLAVA – „Diazepam nula päťka stačí, nediskutujte s hlasovacím zariadením alebo volám sa po svojom manželovi BE-LOU-SO-VO-VÁ Anna,“ to sú len niektoré z úsmevných výrokov, ktoré odzneli v tomto roku v parlamente.

Farmaceutickú konzultáciu rozohrali poslanci Jana Vaľová (Smer-SD) a František Mikloško (nezávislý). Vaľová sa Mikloškovi zdala pri jej vystúpení taká rozrušená, že jej odporučil užiť prostriedok na upokojenie. "Diazepam nula päťka stačí," odkázal Vaľovej s tým, že to má odskúšané. Vaľová sa nedala a vyzvala ho, aby nenavádzal na užívanie takýchto látok. Hneď nato mu odporučila iný liek, ak má teda problémy so spánkom. "Ak nemôžete v noci spávať, prosím, kúpte si televíziu. My ani nikto z mojich kolegov zo Smeru diazepam nepotrebujeme," vyhlásila poslankyňa.

Jej stranícky kolega Miroslav Číž počas jednej zo schôdzí na chvíľu zabudol, ako sa volá jeho parlamentná kolegyňa Anna Belousovová (SNS). Pred plénom ju v čase, keď ešte viedol rokovanie ako podpredseda parlamentu, uviedol jej dievčenským menom. "V rozprave vystúpi pani Malíková," čo Belousovovej až také úsmevné neprišlo. Čížova zábudlivosť ju tak rozhorčila, že mu niekoľkokrát zopakovala svoje súčasné meno. "Volám sa Belousovová, po svojom manželovi. BE-LOU-SO-VO-VÁ Anna," zdôraznila. Zakríknutý Číž sa jej niekoľkokrát ospravedlnil. Belousovová jeho ospravedlnenie komentovala slovami: "Vaša arogancia v posledných dňoch nemá obdoby."

Exministri školstva Martin Fronc (KDH) zhodnotil Jána Mikolaja (SNS) ako oveľa lepšieho opozičného poslanca ako koaličného ministra. "Komplimenty si nechaj, od teba ich nepotrebujem," odpovedal na pochvalu Mikolaj.

Poklonami nešetrí v pléne ani poslanec Igor Matovič (Obyčajní ľudia/SaS). Naposledy chválil svoju parlamentnú kolegyňu z Mosta-Híd Editu Pfundtnerovú za jej slovenčinu a rýchlosť reči. "Nepoznám v tomto parlamente človeka, ktorý by dokázal tak zrozumiteľne, čisto a rýchlo hovoriť po slovensky. A naozaj ma prekvapuje, že je to práve občan Slovenskej republiky maďarskej národnosti," odkázal Pfundtnerovej. Doplnil, že jediný, kto jej možno "trošičku" konkuruje, je niekdajší podpredseda parlamentu Miroslav Číž (Smer-SD). "Ale tam ten obsah zvyčajne pokrivkáva, takže jeho spomínať nebudem," opravil sa Matovič.

Úsmevné boli aj technické problémy poslanca za Smer-SD Dušana Jarjabka pri hlasovaní. Hoci pri ňom veľmi túžil vyjadriť svoj názor, nepodarilo sa mu to. Príčinu napokon odhalil predseda parlamentu Richard Sulík spolu so svojimi podpredsedami. "Pán poslanec Jarjabek chcel pri hlasovaní použiť hlasovaciu kartu z minulého štvrtého volebného obdobia. Preto mu to nešlo," objasnil. Sulíkov predchodca Pavol Paška (Smer-SD) pritom poslancov upozorňoval už na ustanovujúcej schôdzi parlamentu (8. júla.), že hlasovacie kartičky z minulého volebného obdobia sú im už nanič.

O humor počas hlasovaní sa stará aj poslanec za SDKÚ-DS Tomáš Galbavý. Napríklad pri hlasovaní o novele zákona sa zabával inými vecami ako hlasovaním samotným, a tak ho musel podpredseda parlamentu Pavol Hrušovský (KDH) napomenúť. "Pán poslanec, nediskutujte s hlasovacím zariadením a hlasujte," vyzval Hrušovský Galbavého, ktorý napokon novelu svojím hlasom podporil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu