Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zabávači z parlamentu: Matovič verzus Lukáč

Vincent Lukáč a Igor Matovič
Vincent Lukáč a Igor Matovič

BRATISLAVA – Obaja sú v parlamente noví. Obaja sa počas svojho krátkeho pôsobenia v politike preslávili správaním, ktoré vzbudilo záujem a pozornosť väčšiny z nás. Spomínate si na ich doposiaľ najzvučnejšie kauzy?

Voľby do parlamentu so sebou priniesli viaceré zmeny v obsadení Národnej rady. Do parlamentných lavíc zasadli ľudia, ktorí s politikou na najvyššej úrovni doposiaľ nemali skúsenosť. Medzi nich patrí aj Igor Matovič z Obyčajných ľudí a bývalá hokejová hviezda Vincent Lukáč z SNS. Práve skúsenosti, ktoré im chýbajú, majú na svedomí situácie, nad ktorými sa často rozum zastavuje.




Facka kvôli Anči
Skutočne nečakane prišla facka, ktorú Igorovi Matovičovi uštedrila ešte v auguste ostrieľaná politička za SNS Anna Belousovová. Predchádzal jej článok, ktorý uverejnil nováčik Matovič v jeho regionálnych novinách. „Anču som vyzval, nech si strhne kríž, ktorý nosí, lebo si myslím, že politik kresťan by nikdy nemal mlčky tolerovať zlodejov. Tak nech nerobí hanbu kresťanom,“ vysvetlil Matovič. Označenie „Anča“ expodpredsedníčka SNS nevzala veľmi šprotovo a rozhodla sa pre rázny krok. „No takú jednu materskú mi dala,“ priznal Matovič.

Kamaráti mafiáni
O "zábavu" v lete nebola núdza. Koncom augusta niekto podpálil luxusný Mercedes poslaneckému nováčikovi Vincentovi Lukáčovi priamo pod oknami jeho bytu v Košiciach. V aute mal údajne aj svoje doklady a poslaneckú výplatu. Po tomto však nasledovali výroky, ktoré vyvolali vlnu pobúrenia. „Ja si mafiánov vážim a oni si vážia mňa,“ povedal pre týždenník Plus 7 dní Lukáč. Pre Rádio Viva neskôr dodal, že mu celá mafia podala ruku: „Ja ich mám všetkých rád. Ja nemám s nikým problém.“ Premiérka Radičová Lukáča vyzvala, aby vrátil poslanecký mandát, čo on však odmietol.

Takmer bitka v parlamente
Dusná atmosféra panovala v Národnej rade aj v septembri. Rozpravu k návrhu zákona zužujúceho imunitu poslancov a sudcov sprevádzali vzájomné obvinenia koaličných a opozičných politikov. Po tom, čo sa vypli mikrofóny, mal Igor Matovič označiť Roberta Kaliňáka zo Smeru vulgárnym slovom „č...k“. „Keď vám niekto pred celým národom, pred celým parlamentom povie, že ste pašerák a zlodej a rehoce sa pri tom jak dilinko, tak ja neviem,“ povedal Matovič. Incident pokračoval za plentou, kam si nováčika z Obyčajných ľudí zavolal Kaliňák. Namiesto pästného súboja si poslanci potykali.

Potýčka na stužkovej
Začiatkom decembra sa Vincent Lukáč nečakane objavil na stužkovej slávnosti syna jeho expriateľky. Dôvodom vpádu do košického hotela Yasmin, kde sa stužková konala, boli podľa Lukáča zaplatené faktúry za telefón, ktoré priniesol svojej bývalej priateľke. Podľa portálu noviny.sk údajne agresívne napadol jedného z rodičov, vulgárne mu mal nadávať a ujsť sa mu mala aj facka, tvrdili maturanti. SNS naopak informovala, že Lukáča bezdôvodne fyzicky napadol exmanžel jeho bývalej. Pre Topky sa poslanec vyjadril, že útočníci boli dokonca dvaja: „On na mňa dáva trestné oznámenie za ublíženie na zdraví, čo som sa ho ani nedotkol. Oni dvaja ma napadli, exmanžel a jeho kamarát.“ Nech už to bolo akokoľvek, Lukáč sa už zrejme k svojej bývalej nevráti. Nasvedčujú tomu aj slová, ktoré povedal na jej adresu. „Keď ja som omyl, tak aj ona je omyl, že sme sa stretli,“ prezradil Topkám nahnevane.

Vyzerá to tak, že páni poslanci sa majú ešte čo učiť. Doposiaľ o nich bolo počuť prevažne v situáciách, ktoré s náplňou práce politika nemali veľa do činenia. Ak v podobnom duchu budú pokračovať ďalej, máme sa zrejme na čo tešiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu