Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Obštrukcia koalícii vyšla, generálneho prokurátora nezvolili

Dnešná voľba generálneho prokurátora
Dnešná voľba generálneho prokurátora

BRATISLAVA - Generálneho prokurátora sa parlamentu nepodarilo zvoliť ani na štvrtý pokus. Koalícii vyšla chystaná obštrukcia a hlasovanie zablokovala. Chce si totiž počkať na zmenu zákonov, ktoré by umožnili jeho verejnú voľbu.



12:26 – Mikuláš Dzurinda je spokojný, že jeho návrh na verejnú voľbu vo štvrtok prešiel. „Bolo mi jasné, že prišla chvíľa, keď naši voliči a občania Slovenskej republiky majú plné právo vedieť, ako sa správajú nimi zvolení zástupcovia parlamentu. Mne sa páči transparentnosť. Čím je väčšia, tým je to zdravšie pre spoločnosť.“ Predseda SDKÚ je presvedčený, že pri verejnej voľbe koaličný kandidát prejde.

12:17 – „Boli sme svedkami protiústavného činu takzvanej najdemokratickejšej koalície na svete,“ vyhlásil predseda SNS Ján Slota na brífingu po tajnom hlasovaní. Je presvedčený, že sme sa tak dostali 50 rokov dozadu. „Do rokov tvrdej komunistickej diktatúry. A je veľmi smutné, keď sa tu pani premiérka naparuje, aká je veľká demokratka a týmto činom sa skutočne priblížila k bolševicko-fašistickým maniérom. To hádam nezažili ani v Papue Novej Guinei.“ Otázkou o možnej korupcii koaličných poslancov sa Ján Slota nechcel zaoberať. „Korupcia nejakých dvoch, desiatich, pätnástich poslancov je úplne podružná.“

12:14 - Predseda strany Most-Híd Béla Bugár je rád, ako voľba dopadla. Tak, ako sa na Koaličnej rade dohodli, tak to aj dopadlo. „Včera sme dali jasný signál, že si vieme predstaviť naše pôsobenie v tejto vláde, kde je premiérkou Iveta Radičová.“ Bugár predpokladal, že sa šiesti koaliční poslanci, ktorí vo štvrtok nepodporili koaličného kandidáta, budú skrývať za anonymitu. „Ak by boli takí machri, vystúpili by z anonymity a povedali, že my sme tí, ktorí sme sa takto rozhodli. Myslím si, že takú odvahu nebudú mať.“

Generálna prokuratúra nepozná svojho nového šéfa ani po štvrtej tajnej voľbe. Ani jeden z dvojice kandidátov dnes nezískal pre obštrukciu koalície nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných na voľbe. Poslanci vládnych strán dodržali dohodu a urobili obštrukciu. Prevzali si hlasovacie lístky, čím dvihli kvórum, no svoj hlas neodovzdali žiadnemu z kandidátov. Trnka tak získal 71 hlasov, ktorými dovedna disponuje Smer-SD a SNS, Čentéš žiaden. Keďže sa na voľbe zúčastnilo všetkých 150 poslancov, úspešný kandidát potreboval hlasy aspoň 76 z nich.

11:50 - Podľa kuloárnych informácii získal Trnka 71 hlasov. Presne toľko majú spolu Smer-SD a SNS. Čentéš údajne nezískal žiaden, keďže koaliční poslanci nehlasovali za žiadneho z nich.

11:49 - Richard Sulík uviedol, že si nechal vyrobiť pečiatku, na ktorej je napísané "Tajná voľba generálneho prokurátora, NR SR 2010".

11:47 - Jozef Kollár z SaS údajne hlasovací lístok vyniesol, odmietol ho však novinárom ukázať. „Je to moje právo vám ho neukázať.“

11:44 – Poslankyňa za SNS Anna Belousovová vyšla z rokovacej sály medzi prvými. „Ja som určitým spôsobom dobrovoľne odtajnila voľbu. Ja som lístok ukázala všetkým skrutátorom zo všetkých politických strán.“ Zakrúžkovala Trnka - za, Čentéš - proti.

11:40 - Začala sa voľba generálneho prokurátora.

11:35 - Robert Kaliňák vyzval poslancov parlamentu, aby dôstojne odvolili. „Strana Smer nebude robiť obštrukcie, pretože sme za tajnú voľbu prokurátora, tak ako vždy. Mrzí ma, že napriek stanovisku predsedníčky vlády, ktorá hovorila, že chce serióznu tajnú voľbu, Koaličná rada ako neústavný orgán dala príkaz poslancom, aby vyniesli lístky, čo nie je vykonávanie mandátu bez príkazu a slobodne," povedal.

11:30 - Mala by sa začať tajná voľba generálneho prokurátora. Podpredseda parlamentu Pavol Hrušovský prerušil rokovanie na päť minút.

 

Koalícia chce zmeniť spôsob voľby z dôvodu, že pri tajnom hlasovaní sa jej nepodarilo získať dostatok hlasov pre jej spoločného kandidáta Jozefa Čentéša. Zatiaľ nezvolili generálneho prokurátora trikrát po sebe. Neúspešné boli dve kolá prvej voľby a jedno kolo druhej. Pri poslednom hlasovaní získal kandidát Smeru Dobroslav Trnka o jeden hlas viac ako koaličný nominant, podporili ho aj niektorí koaliční poslanci.

Šéf Smeru Róbert Fico označil blokovanie voľby za pohŕdanie demokraciou. Podľa neho je premiérka klamárka, pretože v nedeľu deklarovala dôstojnú tajnú voľbu a v pondelok súhlasila s blokovaním hlasovania. „Poslanci budú zajtra (v utorok pozn. red.) vykonávať svoj mandát podľa príkazu zo straníckej centrály,“ vyhlásil Fico. Navrhuje, aby voľbu spojila s hlasovaním o dôvere vláde.

"Do tejto vlády sme išli s tým, že bude mať také zloženie, aké má a jej predsedníčkou bude Iveta Radičová, toto je pre nás podstatná vec," vyhlásil predseda SaS Sulík. "Odmietame, aby šesť zbabelých zradcov rozhodovalo o zložení vlády," komentoval odtajnenie volieb Sulík. Na margo dnešnej voľby skonštatoval, že si prevezme hlasovací lístok a opustí rokovaciu sálu.

Premiérka Iveta Radičová považuje za prirodzené, že pri takejto patovej situácii sa nebude okamžite pokračovať v treťom kole volieb. Utorkové tajné hlasovanie by sa podľa nej malo uskutočniť štandardne, bez kontrolných mechanizmov.

"Stojíme za vládou Ivety Radičovej, iná alternatíva pre nás, pre našich poslancov neprichádza do úvahy," uviedol predseda strany Most-Híd Béla Bugár. Podporu vláde a premiérke Ivete Radičovej vyjadril aj predseda KDH Ján Figeľ. "Voľba generálneho prokurátora je nielen testom vzájomnej dôvery, ale aj stavu koalície," vyhlásil.

Tým že sa expremiér Fico verejne vyhráža, že pripravuje kroky, ktorými chce zamedziť voľbe prokurátora alebo znemožniť činnosť parlamentu, "verejne tým oznamuje, že chce vylúčiť z politického života Slovenskej republiky činnosť najvyššieho orgánu parlamentnej demokracie, čo nie je z jeho strany ničím iným ako vytýčením cesty k protiústavnému puču," vyhlásil predseda OKS Peter Zajac. Podľa neho Fico svojím konaním naplno obnažil svoju antidemokratickú tvár.

Podpredseda SNS Rafael Rafaj uviedol, že strana považuje voľbu za nedôstojnou. "Namiesto toho, aby sme pozíciu generálneho prokurátora SR posilnili, súčasná vláda ju znižuje a silou-mocou si chce zvoliť vlastného koaličného generálneho prokurátora," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu