Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Koalícia zablokuje voľbu generálneho prokurátora

Rokovanie Koaličnej rady
Rokovanie Koaličnej rady

BRATISLAVA - Koalícia sa dohodla na odtajnení voľby generálneho prokurátora. Utorkové druhé kolo voľby sa síce uskutoční v tajnom režime, ale koaliční poslanci zvolenie nového šéfa prokuratúry zablokujú.

"Toto je dohoda štyroch strán koalície," povedal predseda parlamentu a SaS Richard Sulík. Vládne strany následne zmenia rokovací poriadok parlamentu tak, že tretia voľba generálneho prokurátora bude verejná. Podľa Sulíka možno bude voľba neskôr ako 1. februára.

Koaličná rada odmietla špekulácie o možnosti rekonštrukcie vlády v prípade, že by nebol zvolený koaličný kandidát na generálneho prokurátora. "Odmietame akékoľvek špekulácie takéhoto druhu," uviedol predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda. "Stojíme za vládou Ivety Radičovej, iná alternatíva pre nás, pre našich poslancov neprichádza do úvahy," uviedol predseda strany Most-Híd Béla Bugár. Podporu vláde a premiérke Ivete Radičovej vyjadril aj predseda KDH Ján Figeľ.

"Voľba generálneho prokurátora je nielen testom vzájomnej dôvery, ale aj stavu koalície," vyhlásil Figeľ a dodal, že Jozef Čentéš zostáva ich spoločným kandidátom na generálneho prokurátora. "Do tejto vlády sme išli s tým, že bude mať také zloženie, aké má a jej predsedníčkou bude Iveta Radičová, toto je pre nás podstatná vec," vyhlásil predseda SaS Sulík.

Zatiaľ koalícia nezvolila generálneho prokurátora trikrát po sebe. Neúspešné boli dve kolá prvej voľby a jedno kolo druhej. Pri poslednom hlasovaní vo štvrtok minulý týždeň kandidát Smeru-SD Dobroslav Trnka získal o jeden hlas viac ako koaličný nominant Jozef Čentéš, pričom Trnku podporili aj niektorí koaliční poslanci.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu