Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Parlament neschválil vyššiu spotrebnú daň z piva

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Spotrebná daň z piva sa napokon v budúcom roku zvyšovať nebude. Poslanci parlamentu neschválili návrh na zvýšenie spotrebnej dane. Za tento návrh, na ktorom bola podľa slov ministra financií Ivana Mikloša politická dohoda, hlasovalo 73 poslancov, proti bolo 66 zákonodarcov.

Z koaličných poslancov nepodporili zvýšenie spotrebnej dane z piva štyria členovia KDH, ktorí sa hlasovania zdržali. V pléne kritizoval zámer vlády zvýšiť spotrebnú daň z piva napríklad opozičný poslanec Jozef Burian (Smer-SD). Podľa neho by tento krok prispel k zvýšeniu nákladov firiem, ale aj občanov. Podľa Buriana bola novela zákona o spotrebnej dani z piva ďalším zákonom zo série zdražovania a chaosu. Na kritiku opozičných poslancov reagoval aj minister financií Ivan Mikloš, ktorý na margo vystúpení poslancov za stranu Smer-SD uviedol, že vláda musí pristúpiť k zmenám spotrebných daní aj preto, že je potrebné zaplatiť účet, ktorý vystavila predchádzajúca vláda Roberta Fica.

Na pôvodný zámer ministerstva financií zvýšiť spotrebnú daň z piva o 49 % zareagovalo kritikou Slovenské združenie výrobcov piva a sladu, ktoré vyhlásilo petíciu proti diskriminácii slovenského piva. Tú podporilo viac ako 173 tisíc ľudí a zaoberali sa ňou aj poslanci na rokovaní parlamentného výboru pre financie a rozpočet.

Koaliční poslanci navrhli v pléne aj kompromisné riešenie, na základe ktorého sa mala základná sadzba dane od budúcoročného marca pri veľkých pivovaroch zvýšiť o 27 %. Zaviesť sa pritom mali aj dve znížené sadzby spotrebnej dane v závislosti od objemu produkcie malých pivovarov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu