Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Nárast spotrebnej dane z piva zasiahne celý priemysel

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Plánované výrazné zvýšenie spotrebnej dane z piva v budúcom roku podľa pivovarníkov ohrozí pivovarnícky priemysel na Slovensku. Trh s pivom by mohol klesnúť asi o desatinu, čo by sa následne premietlo aj v prepúšťaní v pivovaroch a ďalších odvetviach.

Novinárom to dnes povedali zástupcovia najväčších slovenských výrobcov piva. Stredopravá vláda premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) chce upraviť spotrebnú daň z piva od budúceho marca; kabinet už zmenu zákona odobril, prerokovať ju ešte musí parlament. Spotrebná daň na hektoliter desaťstupňového piva by mala stúpnuť na 24,5 eura zo súčasných 16,5 eura.

Zvýšenie tejto dane je súčasťou balíka zákonov, ktoré majú prispieť k zlepšeniu kondície verejných financií. Ministerstvo financií predpokladá, že úprava podporí rozpočtové príjmy v roku 2011 sumou 14,9 milióna eur.

Pokiaľ Slovensko zavedie navrhovanú spotrebnú daň z piva, bude ju mať na najvyššej úrovni v porovnaní s krajinami Vyšehradskej štvorky aj s Rakúskom. To by mohlo podľa výrobcov naštartovať nákupnú turistiku, a tým aj odliv daní do susedných krajín. "Je dosť možné, že slovenské pivo bude v okolitých krajinách lacnejšie ako na Slovensku," poznamenal generálny riaditeľ Pivovarov Topvar Andrew Highcock.

Pivovarníkom sa nepáči ani to, že štát znevýhodňuje pivo oproti vínu. Zatiaľ čo zlatistý mok zaťažuje daňou, spotrebná daň na víno je nulová. "Novou spotrebnou daňou vláda zvýhodní víno dokonca výraznejšie, než tradičné vinárske krajiny ako Francúzsko, Taliansko, Portugalsko či Maďarsko," uviedla generálna riaditeľka spoločnosti Heineken Slovensko Door Plantenga.

Výroba aj spotreba piva na Slovensku dlhodobo klesajú, v posledných rokoch sa v krajine zatvorilo sedem pivovarov. Priemerná spotreba piva na osobu vlani dosiahla 73,4 litra, zatiaľ čo v roku 2002 to bolo viac ako 93 litrov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu