Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Vyšetrovanie Valkovej vraždy sa má zužovať na Duckého zmenky

Valkova právnická kancelária
Valkova právnická kancelária

BRATISLAVA - Vyšetrovanie vraždy elitného právnika Ernesta Valka sa vraj začína zužovať na možné súvislosti s prípadom takzvaných Duckého zmeniek. Tvrdí to dnešné vydanie denníka Pravda s odvolaním na nemenovaný zdroj.

Valka, ktorý v minulosti zastupoval Slovenský plynárenský priemysel (SPP) v zmenkovom spore, sa podľa denníka vraj snažila skontaktovať skupina z Česka, ktorá sa dožaduje preplatenia zmeniek. Polícia vyšetrovanie nekomentuje, ďalšie informácie plánuje zverejniť na budúci týždeň.

O akú skupinu by malo ísť, denník neuviedol. Napísal však, že na spojenie sa s Valkom sa pokúsili využiť člena predstavenstva jedného zo známych bratislavských hotelov, ktorý sa spomínal v súvislosti s podsvetím. Ten vraj českým podnikateľom poskytol "citlivé informácie". Následne za Valkom poslali iného človeka, ktorý mohol byť bývalý elitný policajt, tvrdil denník.

Minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) odmietol prípadné motívy komentovať. Zopakoval, že polícia pracuje na preverení všetkých potenciálnych verzií. Zároveň upozornil, že nie všetky medializované informácie o prípade sú pravdivé. "Médiá publikujú aj skutkové informácie, ktoré im dávajú rôzni ľudia, ktorí tvrdia, že sú analytici, ktoré sú nepravdivé. Sú skutkovo nepravdivé," tvrdil. Ďalšie skutkové informácie o vražde elitného advokáta, ktoré neohrozia vyšetrovanie, by vraj mala polícia zverejniť na budúci týždeň.

Lipšic poznamenal, že na vyšetrovaní prípadu pracujú "najlepší vyšetrovatelia Úradu boja proti organizovanej kriminalite, ktorí nikdy na kauze Valko - Rehák nepracovali". Médiá pred časom upozornili, že na objasnení advokátovej násilnej smrti by mal podieľať aj policajný viceprezident Ján Vaľo, ktorý v polícii pôsobili aj v časoch Valkovho zadržania pre neskôr nepotvrdené podozrenia z vydierania.

Valka zastrelili v pondelok v jeho dome v Limbachu neďaleko Bratislavy. Vražda zaskočila politikov i právnikov, ministerstvo vnútra a polícia zverejňujú o prípade len strohé informácie. O motíve zločinu odmietajú špekulovať. Dnes podvečer si niekoľko stoviek ľudí, vrátane právnikovej dcéry, ministra vnútra Daniela Lipšica (KDH) či ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ-DS) prišlo uctiť pamiatku Valka do centra Bratislavy. Na Hviezdoslavovom námestí kládli vence a zapaľovali sviečky. Následne sa vydali na pochod k neďalekému Dómu svätého Martina.

Zavraždený exminister hospodárstva z čias vlády Vladimíra Mečiara a bývalý šéf SPP Ján Ducký podpísal v 90. rokoch zmenky za stovky miliónov eur. Valko ako obhajca SPP na súde dosiahol, aby štát nemusel vyplatiť 7,5 miliardy Sk (podľa konverzného kurzu 248,95 milióna eur) za 21 zmeniek; v obehu však zostali ďalšie kontroverzné zmenky. Podľa denníka Nový čas mal byť Valko poverený zastupovaním SPP aj v prípade zvyšných zmeniek.

Práve v súvislosti so sporom o Duckého zmenky vyjadril Valko v roku 2000 obavy o svoju bezpečnosť a údajne si najal ochranku.

Slovenské denníky po Valkovej smrti priniesli viacero špekulácií o možných motívoch vraha. Okrem Duckého zmeniek sa spomínal aj spor národnej lotériovej spoločnosti Tipos. Najvyšší súd mal rozhodnúť, či Tipos zaplatí 66 miliónov eur súkromnej firme za neoprávnené používanie know-how. Podľa niektorých médií mal prípad prebrať práve Valko, Tipos už pritom zastupoval pred Ústavným súdom.

V denníku Plus jeden deň sa tiež vo štvrtok objavila informácia, že podľa záznamu zasahujúcich zložiek Valka zasiahli dve guľky a nie jedna, ako tvrdila polícia. Ministerstvo vnútra však na svojich informáciách trvalo a dnes ten istý denník citoval lekára, ktorý na mieste vraždy zasahoval, že právnik mal síce zranenie na hlave, nie však strelnú ranu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu