Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Lipšic poprel, že Valka zabili dva výstrely

Daniel Lipšic
Daniel Lipšic

BRATISLAVA – Minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) poprel informácie denníka Plus jeden deň a televízie TA3, podľa ktorých Ernesta Valka zavraždili dvoma výstrelmi - jeden mal smerovať do hlavy a druhý do hrude.

Ako zopakoval s odvolaním sa na závery pitvy, Valka usmrtila jediná strela. "Domnienky (...) o akejsi 'rane istoty' vylúčil obhliadajúci súdny lekár priamo na mieste činu a aj spomínaná pitva," tvrdil.

"Má v tele dve strelné rany, ktoré boli pravdepodobne spôsobené inou osobou," citoval Plus jeden deň zo záznamu zasahujúcich zložiek. Polícia však naďalej tvrdí, že smrť advokáta zapríčinil jeden výstrel do hrudníka z niekoľkých metrov. Pondelková vražda politicky činného elitného právnika zaskočila politikov i jeho kolegov, polícia o prípade zverejnila len strohé informácie. O motívoch odmietla špekulovať.

Valka zastrelil podľa polície neznámy páchateľ krátkou guľovou zbraňou v pondelok medzi 18:47 a 22:45 v jeho rodinnom dome v Limbachu. Vražedná zbraň sa zatiaľ nenašla, z Valkovho domu však zmizli dve zbrane. Elitný právnik, ktorý zastupoval politikov i štát vo viacerých významných prípadoch, sa podľa polície v posledných dňoch neobával o život. Pred desiatimi rokmi počas práce na prípade takzvaného Duckého zmeniek však Valko vyjadril obavy a údajne si najal aj ochranku.

Minister spochybnil aj teóriu o prípadnom motíve vraždy, ktoré sa opiera o jednu z mnohých káuz, ktorým sa Valko venoval. "Ak má ktorýkoľvek bezpečnostný analytik hodnovernú informáciu o motíve vraždy, mal by to v prvom rade oznámiť orgánom činným v trestnom konaní," dodal.

Viaceré médiá dnes špekulovali o motívoch Valkovej vraždy. Hospodárske noviny napísali, že Valko ako niekdajší obhajca štátnej lotériovej spoločnosti Tipos pred Ústavným súdom mal túto spoločnosť zastupovať aj pred Najvyšším súdom. Ten by mal rozhodnúť, či štátny Tipos zaplatí 66 miliónov eur súkromnej firme za neoprávnené používanie know-how. Denník v tejto súvislosti citoval aj bývalého šéfa policajného Úradu boja proti korupcii Jozefa Šáteka, podľa ktorého išlo o vraždu na objednávku. "Táto vražda je na objednávku, bola so zjavným cieľom zastaviť ho v práci s tým, aby nezmaril zámer páchateľa či objednávateľa vraždy získať veľké prachy," uviedol Šátek.

S podobnou verziou prišiel aj bezpečnostný analytik a novinár Milan Žitný vo svojej analýze, ktorú dnes zverejnil denník Sme. Naznačil, že za motívom môže byť práve zámer poveriť Valka zastupovaním Tiposu. "Spôsob vykonania vraždy Ernesta Valka nesie všetky znaky profesionálnej práce, ktorej predchádzala dôkladná príprava od obhliadky terénu, vypracovania plánu akcie, rozdelenia úloh cez výber strelca, miesta streľby, únikových ciest až po zahladzovanie stôp. A azda aj rýchle šírenie špinavých fám," napísal Žitný. Narážal tak na klebety o údajnej Valkovej obľube kokaínu. Na profesionálov vraj odkazuje aj prítomnosť acetónu, ktorý slúži na zahladenie pachových stôp. Valko podľa viacerých médií pred smrťou telefonoval s kolegyňou a sťažoval sa jej, že v dome cíti acetón.

Denník Nový čas zas prišiel s tézou, že za smrťou prominentného právnika môžu byť takzvané Duckého zmenky. Zavraždený exminister hospodárstva a bývalý šéf Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Ján Ducký podpísal zmenky za stovky miliónov eur. Valko ako obhajca SPP na súde dosiahol, aby štát nemusel vyplatiť 7,5 miliardy Sk (podľa konverzného kurzu 248,95 milióna eur) za 21 zmeniek; v obehu však zostali ďalšie kontroverzné zmenky. Práve Valko, ktorý sa pred dvomi týždňami stal členom Dozornej rady SPP, mal byť podľa Nového času poverený zastupovaním SPP aj v prípade zvyšných zmeniek.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu