Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Koalícia neuspela so zrušením symbolov, Smer so zdanením bánk

NR SR
NR SR (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslancom SDKÚ-DS, SaS a Most-Híd sa nepodarilo presadiť novelu zákona o štátnych symboloch, podľa ktorej by už v triedach a zastupiteľstvách nemuseli visieť zástavy a text hymny a preambuly.

Parlament 73 hlasmi podporil návrh Braňa Ondruša zo Smeru-SD, aby nepokračovali v rokovaní o novele. Za stiahnutie právnej normy z rokovania hlasovali aj Peter Muránsky a Marián Radošovský z KDH a Ivan Chaban a Miroslav Beblavý z SDKÚ-DS. Beblavý, ktorý patril k predkladateľom novely, vzápätí požiadal predsedajúceho schôdze, aby zaznamenal, že sa pri hlasovaní pomýlil. Podľa predsedu klubu SDKÚ-DS Jozefa Mikuša sa pri hlasovaní pomýlili obaja členovia ich strany.

Zo zákona chceli vypustiť ustanovenia o povinnej výchove k vlastenectvu v štátnych vzdelávacích programoch ako aj symboly v triedach. Vzdelávacie programy podľa predkladateľov ukotvuje školský zákon a v ňom je aj ustanovenie, ktoré do programov premieta podobné ciele ako zákon o štátnych symboloch. Poslanci navrhovali aj to, aby v každej triede a zasadacej miestnosti samospráv nemuselo visieť grafické znázornenie zástavy, text štátnej hymny a preambuly ústavy.

Parlament nebude pokračovať v rokovaní ani o návrhu Smeru-SD, ktorý chcel presadiť, aby sa od budúceho roka pre banky zaviedol osobitný odvod vo výške 1,35 %. Ten by sa počítal z časti pasív konkrétnej banky. Návrh mal byť alternatívou k vládou navrhovanému zvýšeniu sadzby dane z pridanej hodnoty. Jozef Kollár zo SaS označil návrh normy za prudko populistický. Podľa neho bola pripravená zle technicky aj obsahovo. Okrem iného upozornil, že predseda Smeru-SD Robert Fico pred voľbami v roku 2006 viackrát avizoval, že peniaze na sociálne programy získa aj dodatočným zdanením bánk, čo však za celé volebné obdobie neurobil.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu