Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Potvrdili dlhoročné tresty za smrť pumpárky v Budči

Pumpa v Budči
Pumpa v Budči

BANSKÁ BYSTRICA – Dvojica zamaskovaných útočníkov so zbraňou v ruke vošla nadránom do benzínky v Budči v okrese Zvolen. Od jednej z dvoch pumpárok, ktoré tam pracovali, chceli peniaze. V tom sa však objavila druhá z nich, jej matka (40). Lupiči spanikárili, Ján Svintek (26) na ňu vystrelil a zasiahol ju do hrudníka.

Žena po prevoze do nemocnice zraneniu podľahla. Lupiči po výstrele ušli bez peňazí. Policajti páchateľov prepadu zo septembra 2009 vypátrali do troch dní.

Pritom sa zistilo, že Ján Svintek mal na svedomí aj ďalšie dve ozbrojené lúpeže, v ktorých bol vedúcou osobnosťou. Spolu s Michalom Voletzom a Jozefom Černeckým prepadli v máji toho istého roku hostinec v Lieskovci a v auguste herňu vo Zvolene.

Vo všetkých prípadoch vnikli do objektu maskovaní kuklami a na zastrašenie personálu použili zbrane. V Lieskovci i vo Zvolene sa útoky skončili bez krviprelievania.

Prokurátor kvarteto mladých ľudí zo Zvolenskej Slatiny a Vígľaša obžaloval za zločin lúpeže so zbraňou v spolupáchateľstve a Jána Svinteka navyše i z usmrtenia. Obžalovaní sa ku svojim skutkom priznali a oľutovali ich. Súhlasili i s náhradou spôsobenej škody. Preto sa dokazovanie vykonávalo iba v otázke trestu.

Krajský súd v Banskej Bystrici dnes štvorici mužov za tri ozbrojené lúpeže vymeral nepodmienečné tresty. Jána Svinteka odsúdil aj za usmrtenie predavačky na 16 rokov a tri mesiace, jeho komplic Martin Mazúch (29) dostal desať rokov a šesť mesiacov nepodmienečne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu