Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Permanentný krízový mechanizmus chcú všetci, tvrdí Radičová

Iveta Radičová v Bruseli
Iveta Radičová v Bruseli

BRUSEL - S vytvorením Permanentného krízového mechanizmu (PKM) všetci súhlasia, no ak sa nedohodneme na všetkom, tak nebude, povedala v piatok nadránom po skončení prvého dňa summitu lídrov Európskej únie v Bruseli slovenská premiérka Iveta Radičová.

Tá je s takýmto výsledkom spokojná, keďže k plánovanej zmene Lisabonskej zmluvy môže dôjsť až po vytvorení krízového mechanizmu.

"Bude potrebné vypracovať systém, ktorý bude zahŕňať úlohu súkromného sektora, úlohu Medzinárodného menového fondu s veľmi presne definovanými podmienkami, ako bude systém fungovať," vysvetlila Radičová s tým, že definovať krízový mechanizmus je potrebné čo najskôr. Ak fungovať nebude, Európska komisia navrhne postup, ako doplniť či zmeniť Lisabonskú zmluvu, aby bol mechanizmus funkčný, dodala. Slovenská premiérka zároveň doplnila, že oba návrhy majú byť pripravené do decembra.

Radičová na margo zajtrajšieho rokovacieho plánu uviedla, že lídri budú diskutovať okrem iného aj správe Osobitnej pracovnej skupiny pre správu ekonomických záležitostí, na čele ktorej stojí stály predseda Európskej rady Herman Van Rompuy. Správa obsahuje základné postupy pre stabilizáciu a finančnú konsolidáciu a postup, ako reagovať na krízu. Rokovať sa zajtra ráno bude ešte aj o sankciách, naštartovaní hospodárskeho rastu a tvorbe pracovných príležitostí.

Podľa premiérky je však potrebné definovať najmä PKM. Ak ten bude schválený, "následne bude potrebné zistiť, či bude nutné vstúpiť do Lisabonskej zmluvy". Na rokovací stôl by sa v piatok mala dostať aj téma druhých dôchodkových pilierov, podotkla Radičová.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu