Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Čaplovič: Vláda je v hlbokom úklone a ustupuje Budapešti

Dušan Čaplovič
Dušan Čaplovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predložený poslanecký návrh novely zákona o štátnom občianstve, ktorý sa nachádza v NR SR, podľa poslanca Dušana Čaploviča (Smer-SD) nie je krokom správnym smerom a ani „pekným príspevkom“ rezortu diplomacie.

"Je opätovným jasným dôkazom, že vláda Ivety Radičovej cez tri poslanecké kluby (SDKÚ-DS, Most - Híd a SaS) je v hlbokom úklone a naďalej ustupuje Budapešti," uviedol Čaplovič, podľa ktorého vláda ignoruje národno-štátne záujmy Slovenskej republiky, jej integrity a suverenity a nie je schopná s naším južným susedom rokovať ako rovný s rovným. Čaplovič tvrdí, že novela neodstraňuje negatívny dopad na občanov SR, ako sa snaží presviedčať verejnosť podpredseda parlamentu Béla Bugár. "Práve naopak, odhaľuje pravú tvár strany Most – Híd, ktorá stojí za touto iniciatívou a tlačí na rokovaniach na svojich koaličných partnerov, pretože ona je pod tlakom SMK, predĺženou rukou Fideszu a Jobbiku na Slovensku. Osobitne teraz, pred komunálnymi voľbami," myslí si Čaplovič.

Podľa bývalého vicepremiéra je šokujúce, že tento, podľa neho „ústretový krok“ k Maďarsku, sa predkladá v čase, keď sa v maďarskom parlamentnom výbore na vypracovanie ústavy navrhuje, aby sa právo hlasovania vo voľbách týkalo aj Maďarov žijúcich v zahraničí a v čase, keď hlavný iniciátor týchto zmien – Fidesz – má ústavnú väčšinu v maďarskom Národnom zhromaždení. "Som presvedčený o tom, že jediným riešením tohto problému je najprv odstrániť príčinu a až potom dôsledok, teda požadovať zrušenie exteritoriálneho zákona o dvojakom občianstve v Maďarskej republike a následne, po jeho zrušení, upraviť aj našu novelu zákona o štátnom občianstve, ktorá bola len reakciou na neeurópske a jednostranné kroky bez konzultácií – mimo platnej slovensko-maďarskej zmluvy z roku 1995 - zo strany Budapešti".

Zákon o dvojakom občianstve, ktorý v stredu predložili do parlamentu poslanci troch koaličných klubov, pochádza z rezortu diplomacie. "Nesmierne nám záleží, aby sme mali čistý stôl, aby sme potom mohli žiadať Budapešť, aby ona opravila svoju chybu, lebo tam bol prapôvodný počiatok nedorozumenia," povedal minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda.

SDKÚ-DS, SaS a Most-Híd predložili do parlamentu návrh novely zákona o štátnom občianstve. „Riešime to, čo nám zanechala Ficova vláda. Odstraňujeme negatívny dopad na občanov SR,“ povedal v stredu predseda Most-Híd Béla Bugár. Novelou chcú poslanci troch strán odstrániť finančné sankcie a stratu občianstva SR po nadobudnutí občianstva inej krajiny. Podľa Bugára KDH sa k iniciatíve nepridalo preto, že hľadá iné možnosti. „Budeme o tom rokovať na novembrovej schôdzi parlamentu,“ dodal. Podľa neho návrh novely zákona nešiel cez vládu, ale cez poslancov, pretože by sa nestihli zákonné termíny na predloženie zákona. „Blíži sa účinnosť zákona, vybrali sme si takúto možnosť,“ zdôraznil.

Podľa novely zákona o štátnom občianstve Slovenskej republiky, ktorú pripravila vláda Roberta Fica, občan Slovenskej republiky automaticky stráca slovenské občianstvo dňom, ktorým na základe výslovného prejavu vôle, teda napríklad žiadosti či vyhlásenia, dobrovoľne nadobudne cudzie štátne občianstvo. Je povinný stratu bezodkladne oznámiť obvodnému úradu v sídle kraja, podľa miesta svojho trvalého pobytu na Slovensku, inak mu hrozí pokuta vo výške 3 319 eur. Výnimkou je získanie občianstva v súvislosti s uzavretím manželstva alebo narodením. Novela platí od 17. júla.

Nový návrh poslancov Gábora Gála, Pavla Kuboviča a Szilárda Somogyiho chce eliminovať nežiaduce negatívne účinky tohto zákona na občanov Slovenskej republiky. "Štátne občianstvo Slovenskej republiky možno stratiť len prepustením zo štátneho zväzku Slovenskej republiky na vlastnú žiadosť," píše sa v návrhu. Keďže novela bude v prípade schválenia platiť od 1. januára 2011, rieši aj straty občianstva na základe predchádzajúcej novely. Tí, čo ho stratili, by ho teda mali získať naspäť. Zároveň novela eliminuje všetky odseky o strate občianstva a o výnimkách z tohto pravidla, ktoré zaviedla minulá vláda, oslobodzuje od platenia správnych poplatkov občanov, ktorí stratili občianstvo, cudzincov nad 65 rokov, invalidných dôchodcov a ťažko zdravotne postihnutých.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu