Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Čaplovičovi chýba v školách lepšia environmentálna výchova

Dušan Čaplovič
Dušan Čaplovič

BRATISLAVA - Šéfovi parlamentného školského výboru Dušanovi Čaplovičovi (Smer-SD) chýba v školách lepšia environmentálna výchova. Deti by sa ju mali podľa neho učiť už v predškolskom veku.

"Práve v tomto veku sa formujú prvé vzťahy k človeku, rodine, prírode a spoločnosti," uviedol Čaplovič.

Slovensko má podľa neho veľké problémy s podporou separovaného zberu odpadov. Nazdáva sa, že lepšia environmentálna výchova detí by mohla pomôcť. "Je potrebné sústrediť sa na výchovu najmladšej generácie, ktorá bude separovanie odpadov považovať za samozrejmosť a nielen za diktovanú povinnosť. A ktorá tiež bude upozorňovať svojich rodičov a starých rodičov na jeho dôležitosť," uviedol.

S potrebou lepšej environmentálnej výchovy súhlasí aj Juraj Hipš z Centra environmentálnej a etickej výchovy Živica. Súčasná environmentálna výchova nemá podľa neho na Slovensku žiadnu ucelenú koncepciu, čo by bolo treba zmeniť. Hipš zároveň upozornil, že environmentálnu výchovu nemožno vnímať ako výchovu len o separovaní odpadu.

"Nie je to v žiadnom prípade o separovaní odpadu. Ak chceme dosiahnuť u detí výrazné zmeny, musíme začať niečím oveľa hlbším. Separovanie odpadu je z hľadiska výchovy niečo ako základná etiketa. My potrebujeme naučiť deti veci, ako je minimalizácia odpadu a znovupoužívanie vecí. To separovanie je možno až na poslednom mieste," vysvetlil. Upozornil, že u detí je nevyhnutné zmeniť ich hodnoty a návyky. "A výchova len o separovaní odpadu a chodení do prírody absolútne nemení ich hodnoty a návyky," poznamenal.

Možno by podľa neho pomohlo vytvorenie siete environmentálnych centier. "Aby deti vedeli, čo je to príroda, a boli v priamom kontakte s ňou. Je totiž ťažké učiť o niečom, čo nepoznám," zdôvodnil. Zároveň poukázal na to, že na Slovensku je zatiaľ len jedno takéto centrum, pričom v Česku ich je už približne stovka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu