Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Poslanci budú hlasovať o Súdnej rade, imunite aj jazykovom zákone

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská

BRATISLAVA - Prerušená 7. schôdza Národnej rady SR (NR SR) bude pokračovať v utorok 19. októbra rokovaním o sérii zákonov ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej.

Definitívnym schvaľovacím procesom by mala prejsť novela zákona o Súdnej rade, na základe ktorej členovia tohto orgánu nebudú môcť súčasne zastávať posty predsedov alebo podpredsedov súdov.

V prvom čítaní by ministerka mala poslancom predložiť viacero legislatívnych úprav. Najdiskutovanejšou z nich bude zrejme novela zákona o sudcoch a prísediacich. Voľné miesta sudcov by sa mali po novom obsadzovať výlučne výberovým konaním, čím sa má odstrániť zvýhodňovanie justičných čakateľov. Žitňanská prichádza do parlamentu aj s novelou Občianskeho zákonníka či zmenou zákona o poplatku za udržiavanie platnosti patentu.

Minister kultúry Daniel Krajcer by mal členom zákonodarného zboru predstaviť ideu novely zákona o štátnom jazyku, kvôli ktorému vláda mimoriadne rokovala, aby normu stihla predložiť ešte na túto schôdzu. Výsledkom dlhých politických aj odborných diskusií je návrh, v ktorom sa ponechala možnosť sankcií za prehrešky voči štátnemu jazyku, znížila sa však ich horná aj dolná hranica.

Uzavrieť by sa na tejto schôdzi mala aj otázka zúženia poslaneckej a sudcovskej imunity. Hlasovanie o ústavnej zmene sa presunulo zo septembrovej schôdze po incidente medzi poslancami Igorom Matovičom (SaS) a Robertom Kaliňákom (Smer-SD). Koalícia nemá potrebných 90 hlasov na zrušenie trestnoprávnej imunity, keďže opozičný Smer-SD iniciatívu premiérky Ivety Radičovej nepodporí.

Pozmeňujúcim návrhom by však koaličná štvorka chcela docieliť aspoň to, aby sa zrušila priestupková imunita, na čo im stačí jednoduchá väčšina hlasov. Poslanci tak nebudú môcť beztrestne rýchlo jazdiť či požívať pred jazdou alkohol. Legislatívnu aktivitu vyvinulo aj viacero koaličných či opozičných poslancov. Napríklad národniari Ján Slota a Rafael Rafaj navrhujú odňatím slobody na jeden až päť rokov trestať falšovanie a pozmeňovanie údajov na tachometri motorového vozidla. Skupina koaličných poslancov zo školského výboru sa podpísala pod novelu vysokoškolského zákona, ktorou chcú presadiť, aby boli všetky záverečné práce zverejňované na internete.

Rokovanie parlamentu sa pravdepodobne budúci týždeň skončí, keďže poslancom zostáva prediskutovať asi polovicu zo 70-bodového programu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu