Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Lekári brali za fiktívne PN-ky peniaze, euro na deň!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Polícia odhalila ďalších lekárov, ktorí podľa nej za vystavenie fiktívnych potvrdení o dočasnej pracovnej neschopnosti žiadali úplatky. V prípade dokázanie viny im hrozí až osemročné väzenie.

Polícia obvinila aj troch pacientov, ktorí vraj úplatky ponúkali a dali. Za podplácanie im hrozí až trojročné väzenie. Informovala o tom dnes hovorkyňa policajného prezídia Andrea Dobiášová. Obvineniu z úplatkárstva v minulosti čelili viacerí lekári.

Obvineniu z korupcie čelia dvaja lekári z východného Slovenska, ktorí si od zdravých záujemcov pýtali peniaze za vystavenie potvrdenia o práceneschopnosti. "Výška úplatku bola rôzna, najviac však päť eur," povedala Dobiášová.

Lekári si tak denne dokázali prilepšiť k platu zaujímavou sumou; napríklad za jeden deň zobral doktor úplatok až od siedmich zdravých ľudí. Podobným spôsobom si podľa Dobiášovej privyrábali aj lekári pre dospelých na západnom Slovensku. "Jeden z nich si pýtal za vystavenie potvrdenia v priemere 23 eur," poznamenala.

Cena fiktívneho potvrdenia u druhého zas závisela od počtu dní práceneschopnosti; jeden deň vyšiel zhruba na jedno euro. Potvrdenie o práceneschopnosti môže v prípade hrozby straty zamestnania oddialiť odchod z práce; chorému zamestnancovi totiž nemožno počas jeho práceneschopnosti dať výpoveď. Živnostníci, ktorí Sociálnej poisťovni predložia lekárske potvrdenie o práceneschopnosti, zas neplatia odvody za daný mesiac, čím môžu podľa Dobiášovej ušetriť približne 145 eur.

Zároveň si môžu nárokovať dávky z nemocenského poistenia aj vo výške viac ako 250 eur. Prokuratúra nedávno obvinila z korupcie praktického lekára, ktorý si podľa nej prilepšoval podobným spôsobom - za úplatky podpisoval potvrdenia o práceneschopnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu