Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Z korupcie v Bardejove obvinili aj bývalého poslanca SDKÚ

Ján Pataky
Ján Pataky

BRATISLAVA - Polícia obvinila z brania úplatkov od stavebných firiem ďalšieho člena riadiacich orgánov nemocnice v Bardejove, bývalého poslanca SDKÚ-DS Jána Patakyho. Vyplýva to z informácií, ktoré dnes zverejnilo policajné prezídium.

V korupčnom prípade už dlhší čas čelí obvineniu riaditeľ nemocnice Marián Petko, ktorý je zároveň prezidentom Asociácie nemocníc Slovenska. Mužom hrozí v prípade dokázania viny väzenie na 12 až 20 rokov.
    
O vznesení obvinenia informovala hovorkyňa policajného prezídia Andrea Dobiášová. Obvineného identifikovala ako Jána P., podľa internetovej stránky bardejovskej nemocnice v riadiacich orgánoch zariadenia pôsobí s takýmto menom len Pataky.
    
"Obvinení zabezpečili stavebnej firme práce za 2,5 milióna eur, za to si vyžiadali úplatky vo forme dodávok stavebných prác, materiálov a služieb na ich súkromných nehnuteľnostiach,"
uviedla Dobiášová. Zástupcovia nemocnice si dali zrekonštruovať najmenej tri domy. Navyše si podľa Dobiášovej od ďalšej dodávateľskej firmy vypýtali úplatok 67.000 eur, čo bolo desať percent zo zákazky pre firmu.
    
Petko už skôr všetky obvinenia odmietol. Vyjadrenie Patakyho, ktorý je podpredsedom správnej rady nemocnice, sa ČTK získať nepodarilo.
    
O prípade polícia informovala ešte v novembri minulého roku, keď padli prvé obvinenia. Tie sa dotkli aj konateľov stavebných firiem, ktorým hrozí väzenie na šesť mesiacov až 3 roky.
    
Súdy v minulosti riešili viaceré prípady korupcie v slovenskom zdravotníctve. Špecializovaný trestný súd v októbri potrestal bývalého prednostu martinskej kliniky Jozefa Masára za prijatie úplatku dvojročným podmienečným trestom a pokutou 3000 eur (90.378 Sk). Korupciu nedávno riešil aj Ústavný súd, ktorý zrušil trest lekárovi Romanovi Bánskemu. Tomu v minulosti vymeral Najvyšší súd podmienečný trest za to, že prevzal peniaze za plastickú operáciu prsníkov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu