Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Výnos z diaľničných známok má po zdražení stúpnuť nad 55 mil.

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Štát plánuje na budúci rok vybrať od motoristov za diaľničné nálepky celkovo 55,54 milióna eur. To je o dve pätiny viac, ako sa predpokladá v tomto roku. Príjmy z kupónov majú stúpnuť najmä pre vyššie ceny, počíta sa tiež s miernym nárastom predaja známok. Vyplýva to z prepočtov, ktoré zverejnilo ministerstvo dopravy.

Ceny diaľničných nálepiek od januára stúpnu v priemere o 40,4 percenta. Ročná známka zdražie o 13,5 eura a bude stáť 50 eur. Za týždňovú nálepku motoristi zaplatia po novom sedem eur, v súčasnosti vyjde na 4,9 eura. Diaľničné kupóny naposledy zdraželi pred niekoľkými rokmi. O plánovanom zvýšení cien od januára ešte musí rozhodnúť vláda.

Plán predaja nálepiek na tento rok predpokladá odbyt 3,32 milióna kusov, v budúcom roku by sa malo predať o 68.000 kupónov viac. V prepočtoch sú zahrnuté domácnosti, podnikatelia aj zahraniční návštevníci. Rodine, ktorá si kúpi ročnú známku, sa celkové spotrebné výdavky po zdražení podľa úradu zvýšia o 0,14 percenta. "Počet ovplyvnených domácností sa nedá odhadnúť," napísalo v sprievodnom materiáli k návrhu nariadenia vlády o nových cenách kupónov ministerstvo dopravy.

Na budúcoročnom plánovanom prírastku predaja nálepiek sa podieľajú najmä týždenné známky. Plán na rozdiel od tohto roku počíta aj s predajom kupónov pre malé úžitkové vozidlá s prípojným vozíkom, ktorých vodiči od začiatku tohto roka platili elektronické mýto. Po niekoľkých mesiacoch sa však vrátili k úhradám formou nálepiek.

Šoféri nákladných áut, kamiónov a autobusov platia za jazdu po diaľniciach a ďalších cestách od začiatku roka elektronické mýto. Vláda premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) sa po nástupe k moci pred niekoľkými mesiacmi zaviazala, že pre osobné vozidlá nezavedie mýto a ponechá diaľničné známky.

Ceny diaľničných nálepiek pre osobné vozidlá na rok 2011 a 2010 v eurách:

 

Typ nálepky/Rok 2011* 2010 Rozdiel v pct
Ročná 50 36,50 +37,0
Mesačná 14 9,90 +41,4
Týždenná 7 4,90 +42,9


    * - návrh nariadenia vlády

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu