Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V Sučanoch blokovali dopravu, domáhali sa dostavby diaľnice

Ilustračné foto
Ilustračné foto

SUČANY - Desiatky ľudí dnes v turčianskej obci Sučany na približne polhodinu zablokovali premávku na hlavnom cestnom ťahu Bratislava-Košice. Chceli tak podnietiť zástupcov štátu, aby neotáľali s dostavbou diaľničných úsekov na severe krajiny. Jedine diaľnica D1 podľa nich vyrieši kritickú dopravnú situáciu v Sučanoch, ktorými vraj denne prejde do 40 tisíc vozidiel. Protestujúcich podporili aj niektorí vodiči, ktorí uviazli v niekoľkokilometrových kolónach.

"Táto cesta predstavuje najväčšie bezpečnostné riziko v našej obci, ktorú predeľuje na dve časti. Počet vozidiel z roka na rok narastá. Nádej na riešenie tohto vážneho bezpečnostného problému je stále menšia a menšia," povedal novinárom sučiansky starosta Jozef Petráš.

Niektorí nespokojenci si na seba natiahli reflexné vesty s nápisom D1, ďalší ľudia skandovali "diaľnica, diaľnica". Z davu vytŕčal tiež transparent s nápisom "Ľudia nie sú hmyz na popučenie pre kamióny". Niekoľkí tínedžeri si na vozovku dokonca ľahli.

"Prišli sme sem preto, aby sa diaľnicou začalo v tomto smere vážne zaoberať, a aby sa to neodložilo niekde do šuflíka," poznamenal jeden z protestujúcich Miroslav Miert. Nespokojných Sučancov podporili i niektorí šoféri, ktorí pre protest zostali stáť v kolónach. "Po ceste sa mi jazdí dobre, ale po diaľnici by to bolo ešte lepšie. Nehnevám sa, nech ľudia protestujú," tvrdil vodič martinského kamióna Marek Záborský.

Obyvatelia viacerých turčianskych miest a obcí sa obávajú, že diaľnice sa vo svojom regióne ešte dlhé roky nedočkajú. Ministerstvo dopravy nedávno upustilo od zámeru, podľa ktorého zhruba 75 kilometrov diaľnice D1 na severe Slovenska nebude stavať vybraný koncesionár prostredníctvom projektu verejno-súkromného partnerstva (PPP projekt). Tento projekt, ktorý sa rozbiehal za bývalej vlády premiéra Roberta Fica (Smer-SD), bol podľa terajšieho vedenia ministerstva pre štát nevýhodný.

Pätica úsekov cesty by sa tak mala stavať za peniaze štátu v kombinácii s eurofondmi, v niektorých prípadoch pripadajú do úvahy nové PPP projekty. Predstavitelia opozičného Smeru-SD tvrdili, že to spôsobí ďalšie oneskorenie výstavby.

V septembri blokovali približne tri desiatky ľudí premávku tiež v Dunajskej Lužnej na západe krajiny. Vyjadrili tak nevôľu so zmenou trasy chystanej rýchlostnej cesty R7.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu