Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Langoš: ÚPN nevie, kto vyhotovil podpis Lotos v Banášovom spise

Podľa J. Banáša sa J. Langoš dostal do pozície obhajcu ŠtB.
Podľa J. Banáša sa J. Langoš dostal do pozície obhajcu ŠtB.

BRATISLAVA - Ústav pamäti národa (ÚPN) podľa jeho predsedu Jána Langoša nevie, kto vyhotovil podpis ako slovo Lotos na jeden z archívnych dokumentov, ktoré sú súčasťou zväzku Lotos založeného komunistickou ŠtB na súčasného poslanca Národnej rady SR Jozefa Banáša.

"Nevieme, kto podpísal slovom Lotos jeden z dokumentov, ktoré sú vo finančnej zložke tohto personálneho spisu. My nemôžme potvrdiť ani vyvrátiť," uviedol dnes Langoš na tlačovej besede. Zároveň dodal, že ÚPN netvrdí nič.

Podľa Langoša ÚPN sa riadi platným právnym stavom a predovšetkým zákonom o pamäti národa. Tento zákon neoprávňuje ÚPN v vyjadrovať sa k jednotlivým archívnym dokumentom. "Sú to archívne dokumenty, ktoré vyhotovila ŠtB, štátny orgán. Zákon o pamäti národa hovorí o spore. Medzi ÚPN a Jozefom Banášom nie je žiadny spor. Už vôbec nie súdny spor," zdôraznil Langoš. Zároveň dodal, že ÚPN sa nikdy nevyjadroval k podpisu Lotos.

V tejto súvislosti Banáš dnes pre agentúru SITA uviedol, že mu je Langoša veľmi ľúto, pretože sa nezmyselným komentovaním dostáva do pozície obhajcu ŠtB. "Langoš sa správa zbabelo, kľučkuje. Ak by bol presvedčený, že podpis je môj, mohol to dokázať," vyhlásil Banáš.

Zároveň upozornil, že ÚPN nielenže nevydal originál Banášovho spisu, ktorý viedla ŠtB, Ústavu súdneho inžinierstva, ale na žiadosť ani neodpovedal. "Ešte dám Langošovi jednu šancu. Prídem ho osobne požiadať, aby vydal originál na posúdenie znalcom," dodal Banáš. Ten sa snaží dokázať, že podpis v dokumentoch ŠtB nie je jeho. Pravosť podpisu môžu však znalci preskúmať len vo svojich laboratóriách, kde majú na to potrebné prístroje.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu