Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Už môžu skúmať pravosť podpisov agentov ŠtB!

Banáš presadil, že na expertízu musia vydať originál zväzku.
Banáš presadil, že na expertízu musia vydať originál zväzku.

BRATISLAVA - Toto je malé víťazstvo pre poslanca SDKÚ Banáša. Parlament včera schválil novelu zákona, podľa ktorej bude Langošov Ústav pamäti národa (ÚPN) povinný v prípade sporu o pravosť podpisu vo zväzku bývalej komunistickej Štátnej bezpečnosti (ŠtB) vydať na expertízu jeho originál.

Terajší stav totiž podľa Banáša ako predkladateľa právnej normy, neumožňoval použiť najmodernejšie prostriedky na skúmanie pravosti dokumentov. Hoci ľudia môžu v ÚPN nazrieť do originálu spisov, ktoré o nich viedla komunistická Štátna bezpečnosť (ŠtB), ústav súdneho inžinierstva nemôže svoju techniku v archívoch ÚPN využiť a napríklad dokázať pravosť podpisov dotyčných osôb.

Banáš, ktorý sa vo zväzkoch objavil ako agent pod krycím menom Lotos, novelou sleduje dve veci - chce dokázať, že od ŠtB nikdy neprevzal žiadnu odmenu a jeho podpis o jej prevzatí je teda falošný. Rovnako chce spochybniť argumentáciu, ktorú si osvojil ÚPN, jeho šéf Langoš, že "všetko, čo vo zväzkoch popísala ŠtB, je pravda svätá".

Poslanec Jozef Banáš má teda voľné ruky a písmoznalci môžu overiť pravosť jeho podpisu. Pred časom totiž vyhlásil, že vráti poslanecký mandát a opustí parlament, ak sa preukáže pravosť jeho podpisu v dokumentoch ŠtB.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu