Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Banáš: Ústav pamäti národa sa bojí, že sa dokáže lživosť tvrdení ŠtB

Banáš považuje úmysel Ústavu pamäti národa nesprístupniť Ústavu súdneho inžinierstva v Žiline požadovaný dokument z jeho spisu za arogantný, účelový a protizákonný.
Banáš považuje úmysel Ústavu pamäti národa nesprístupniť Ústavu súdneho inžinierstva v Žiline požadovaný dokument z jeho spisu za arogantný, účelový a protizákonný.

BRATISLAVA - Odmietavé stanovisko Ústavu pamäti národa sprístupniť Ústavu súdneho inžinierstva v Žiline požadovaný dokument podľa poslanca Národnej rady SR Jozefa Banáša (SDKÚ) vyplýva z obavy, že sa dokáže lživosť tvrdení bývalej Štátnej bezpečnosti (ŠtB), na ktorých je postavená dôveryhodnosť ÚPN.

"Tým sa nastolí otázka zmysluplnosti Ústavu, ktorý podľa zákona môže zverejňovať aj lživé informácie. Týmto zákonom sa fakticky ŠtB legitimizuje a svojim spôsobom rehabilituje, čo je v demokratickej krajine neslýchané," uviedol dnes pre agentúru SITA Banáš. Podľa neho by malo byť prvoradým záujmom ÚPN, aby sa ukázala skutočná pravda. Preto očakáva, že ÚPN vydá Ústavu súdneho inžinierstva do 10 dní požadovaný dokument na jeho grafologické preskúmanie.

Banáš považuje úmysel Ústavu pamäti národa nesprístupniť Ústavu súdneho inžinierstva v Žiline požadovaný dokument z jeho spisu za arogantný, účelový a protizákonný. "ÚPN odmieta rešpektovať zákon, ktorý schválila ústavná väčšina 91 poslancov a prezident republiky," zdôraznil Banáš. ÚPN si podľa neho sám vyvracia svoju argumentáciu, keď tvrdí, že za spor považuje iba súdny spor. Bez sporu predsa nemôže začať ani súdny spor.

Ústav pamäti národa odmietol vydať Ústavu súdneho inžinierstva originál spisu poslanca Národnej rady SR Jozefa Banáša, ktorý evidovala komunistická ŠtB. "ÚPN doteraz nedostal žiadnu žiadosť na základe schválenej novely zákona. Žiadosť Ústavu súdneho inžinierstva o vydanie originálu spisu na expertízu nespĺňa podmienky, ktoré táto novela ukladá," povedal v stredu pre agentúru SITA tlačový tajomník ÚPN Michal Dzurjanin.

Podľa novely zákona, ktorá je účinná od 1. augusta, je ÚPN v prípade sporu o pravosť spisu ŠtB povinný vydať na expertízu jeho originál. Podľa Dzurjanina však ústav nie je v spore s Banášom. Stalo by sa tak, ak by Banáš podal žalobu na súd.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu