Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Otrávení muchotrávkou, mali šťastie, budú žiť!

Kamaráti Ján Kajan a John Kapitan sú už z najhoršieho vonku. Dnes ich z nemocnice pustia domov.
Kamaráti Ján Kajan a John Kapitan sú už z najhoršieho vonku. Dnes ich z nemocnice pustia domov.

KRAMÁRE - Dvoch kamarátov otrávených muchotrávkou zelenou previezli z Trenčína do Bratislavy. Na jednotke intenzívnej starostlivosti boli pod dohľadom špecialistov pre pečeňové ochorenia. John Kapitan (48) a Ján Kajan (22) mali obrovské šťastie, z najhoršieho sú už von a dnes ich prepustia domov.

John Kapitan dostal od nemocničnej návštevy plyšového psíka. Dal mu meno Hríbik. "Vždy, keď sa naňho pozriem, spomeniem si na tie muky a poviem si, že už nikdy nezjem žiadnu hubu," povedal Austrálčan, ktorý chce pripraviť kampaň a informovať ľudí o nebezpečnosti niektorých húb. Lahodná večera zo siedmich klobúkov rôznych húb sa im stala takmer osudnou. "Liečba bola veľmi nepríjemná. Všade som mal hadičky a infúzie. Bolelo ma celé telo. Cítil som veľkú únavu," opisuje liečebné procedúry Ján Kajan. Otrávených po prevoze z Trenčína prijali na 1. internej klinike v Bratislave na Kramároch.

"Pacientov k nám doviezli s veľmi ťažkým poškodením pečene. Mali sme pre nich pripravený špeciálny prístroj - takzvanú umelú pečeň. Ak by však došlo k výraznému zhoršeniu, vedeli sme zabezpečiť aj transplantáciu orgánu," informoval zástupca prednostu kliniky na Kramároch Ján Podoba. Ten by rád vyzdvihol vynikajúcu prácu kolegov z Trenčína, ktorí konali veľmi dôsledne a hlavne rýchlo. "To, že prišli včas k lekárovi, bolo pravdepodobne rozhodujúce," dodáva Ján Podoba. Doktori si zaslúžia vďaku a uznanie za záchranu ich životov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu