Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

OBSE odporučila Slovensku, aby zmenilo volebné zákony

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) odporučila Slovensku, aby zvážilo možnosť zrevidovať všetky zákony týkajúce sa volieb. Vyplýva to z hodnotiacej správy misie OBSE, ktorá monitorovala júnové parlamentné voľby. Ministerstvo vnútra chce predložiť návrh volebného kódexu do konca budúceho roka.

Na Slovensku platí v súčasnosti päť zákonov týkajúcich sa rôznych volieb; líšia sa napríklad v ustanoveniach o moratóriu či volebných kaucií. Vláda premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) ich zhrnúť do jednotného kódexu. Podobné zámery mal aj predchádzajúci kabinet, reformu však neuskutočnil.

"Mohlo by sa zvážiť zrevidovanie všetkých volebných zákonov, aby sa odstránili nezrovnalosti a harmonizovanie volebných postupov pre rôzne typy volieb a referenda pred rokom 2014," uviedla OBSE. Slovákov čakajú o štyri roky prezidentské a parlamentné voľby; voliť budú aj nových starostov obcí a zástupcov do Európskeho parlamentu. Viacerí politici už v minulosti naznačili, že niektoré z volieb plánovaných na rok 2014 by sa mohli konať v jednom termíne.

Ministerstvo upozornilo, že schválenie jedného volebného kódexu si vyžiada dlhšiu prípravu a určenie viacerých pravidiel. "Ako je napríklad vytváranie volebných orgánov, úpravu volebnej kampane a jej financovanie, kontrolu jej financovania, potrebu moratória či kreovanie volebných komisií," povedala Alena Koišová z komunikačného odboru ministerstva vnútra. Dodala, že o zmenách bude rozhodovať komisia, ktorú zriadia do konca roka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu