Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Maďarské mediálne zákony sú ako za totality, tvrdí OBSE

Budapešť
Budapešť

BUDAPEŠŤ - Maďarský široko kritizovaný mediálny zákon pripomína obdobie totalitného režimu. V utorok to počas budapeštianskej konferencie o slobode slova povedala Dunja Mijatovičová z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Takéto zákony podľa nej nie sú v súlade so štandardami OBSE a tie zaväzujú aj Maďarsko. OBSE predložila Budapešti pred prijímaním ďalších opatrení v tejto oblasti sériu odporúčaní. Mijatovičová sa tiež domnieva, že nové právne normy sústreďujú príliš veľa moci v rukách premiéra Viktora Orbána a vlády, pričom jej umožňujú úplnú kontrolu nad médiami a internetom. OBSE ale dávajú Budapešti ešte šancu a ponúka diskusiu.

"Podobné zákony boli známe len v totalitných režimoch, kde vlády obmedzovali slobodu slova," povedala zástupkyňa OBSE pre otázky týkajúce sa slobody médií Mijatovičová pre agentúru AFP. "Vo chvíli, keď vstúpite do rodinného klubu podpíšete dohodu. Maďarsko sa pod takéto štandardy podpísalo a teraz by ich malo dodržiavať." "Takže teraz je na nich, aby akceptovali moje odporúčania, alebo odmietli spolupracovať," dodala.

Nový maďarský prezident Pál Schmitt v auguste podpísal novelu zákona o médiách, ktorej cieľom je reštrukturalizácia štátnych médií a zlúčenie orgánov telekomunikačného a mediálneho dohľadu. Sporná legislatíva, ktorú parlament schválil 22. júla, tak začala platiť napriek výhradám opozičných strán a medzinárodných organizácií. Podľa nového zákona doterajší Národný telekomunikačný úrad (NHH) a Republikovú radu pre rozhlas a televíziu (ORTT) nahradí jediný dozorný orgán, NMHH. V rámci NMHH bude pôsobiť aj nová mediálna rada.

Súčasťou zmien je transformácia štátnych rozhlasových a televíznych kanálov (Magyar Rádió, MTV a Duna TV) ako aj tlačovej agentúry MTI na neziskové organizácie zastrešované novozriadenou nadáciou, ktorú bude riadiť samostatná rada. Šiestich členov rady zvolí parlament, ďalšieho člena a predsedu bude vymenúvať predseda NMHH. Vlastníkmi verejnoprávnych rozhlasových a televíznych staníc boli aj predtým štátne nadácie, zatiaľ čo MTI bola v priamom vlastníctve maďarského parlamentu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu