Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Mesačná krajina. Hľadá sa vinník!

VYSOKÉ TATRY/BRATISLAVA - Aj keď tatranský požiar doteraz nie je úplne pod kontrolou, po jeho príčine sa už pátra. Spôsobil celý problém naozaj len cigaretový ohorok, alebo nesú rovnaký diel viny samotní spracovatelia kalamity?

Mimovládny výbor Naše Tatry vo svojom vyhlásení tvrdí, že za ničivý požiar v Tatrách môže zlá organizácia práce lesníkov. Spracovatelia tatranskej kalamity by mali zhodnotiť vlastný podiel na vzniku požiaru vo Vysokých Tatrách. Podľa výboru Naše Tatry totiž "tentoraz zlyhala ich organizácia práce, lebo lesníci a ďalší spracovatelia doteraz ponechali popadané drevo v lokalitách s najvyšším rizikom vzniku požiarov."

"Ich doterajší postup pri odpratávaní kalamitného dreva vyvoláva dojem, že v prvom rade odstraňovali veľké kmene stromov, ktoré sa dajú finančne zužitkovať na sortimenty dreva vyššej kvality - extrémne horľavé, avšak oveľa menej lukratívne zvyšky po ťažbe ponechávali bez zásahu, bez ohľadu na možné riziko požiarov," uvádza v stanovisku koordinátorka Ľubica Trubíniová.

Minister pôdohospodárstva Zsolt Simon je však takýmto stanoviskom ochranárov šokovaný. ,,Prinajmenšom som prekvapený, že ochranári môžu dávať takéto vyhlásenia beztrestne," povedal po rannom zasadnutí krízového štábu. Ako zdôraznil, ide o skupinu ľudí, ktorá sa cíti v úlohe rozhodcu, ale keď treba niesť zodpovednosť, tak sa zakrýva. "Vysoké Tatry, to nie sú iba lesy, to sú aj ľudia, ktorí tu žijú a chcú tu existovať. Nemožno to brať na ľahkú váhu a vykázať ich odtiaľ." Na zisťovanie príčin požiaru sa počíta tiež s využitím policajných psov vycvičených na vyhľadávanie horľavých látok, ktoré mohli neznámi páchatelia použiť pri založení požiaru.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu