Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Tatry: 52 hodín v plameňoch!

 Ničivé plamene zhltli spolu 230 hektárov lesa!
Ničivé plamene zhltli spolu 230 hektárov lesa!

VYSOKÉ TATRY – Lopotiaci sa hasiči na požiaroviskách, hukot vrtuľníkov s vakmi nesúcimi vodu a čierňava zo zhorených stromov. Také boli včera Tatry! Popri tatranskej magistrále zastavovali autá s turistami, ktorí si fotografovali jedno z najväčších nešťastí, ktoré Tatry postihlo za posledných 50 rokov. Ničivé plamene zhltli spolu 230 hektárov lesa!

Boj s požiarom vo Vysokých Tatrách pokračoval aj včera. Stovke hasičov, policajtov a záchranárov k definitívnemu víťazstvu nad plameňmi nepomohol ani výdatný dážď, ktorý sa nad veľhorami prehnal v noci z nedele na pondelok. Hasiť sa muselo ďalej. Chlapi, ktorí v rozsiahlych lesoch hasili malé ohniská, pripomínali mravce. Tatranskými dolinami bolo dlho do noci počuť hukot ťažkej požiarnej techniky, zvonenie mobilov a pískanie vysielačiek.

Veliteľ zásahu Miroslav Kanáš (41) z Popradu však bol presvedčený, že oheň zlikvidujú. "Oheň sa nás bojí, uteká tam, kam sa my dostávame iba veľmi ťažko. Stúpa hore do neprístupného terénu," pokračuje Kanáš, ktorý s kolegami pozorne sledoval dym z malých požiarov. Na požiarisko na úpätí Slavkovského štítu sa tak z vrtuľníkov pomaly spustilo 26 leteckých záchranárov, ktorí ručne hasili každé dohasínajúce ohnisko. Vodu im privážali 3 vrtuľníky s bambi vakmi.

V pondelok večer už hasiči likvidovali "len" dymové ohniská a minister pôdohospodárstva Zsolt Simon odvolal zákaz vstupu do lesa. Horská záchranná služba pomaly sprístupnila aj turistické chodníky. Podľa posledných informácií plamene zhltli 230 hektárov lesa a asi 18 tisíc kubíkov dreva. Požiar zasiahol aj 3,5 hektára živých porastov. Celkové škody zatiaľ Štátne lesy TANAPu vyčíslili na 16 miliónov korún. Medzinárodná pomoc, nad ktorou sa uvažovalo, nakoniec nebola potrebná.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu