Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Mesačná krajina: Zákaz vstupu!

BRATISLAVA/VYSOKÉ TATRY - Minister pôdohospodárstva Zsolt Simon vydal v nedeľu úplný zákaz vstupu na lesné pozemky vo Vysokých Tatrách. Urobil tak po zasadnutí krízového štábu, ktorý situáciu označil za vážnu.

Odvolanie zákazu súvisí so zvládnutím požiaru, ktorý doteraz zasiahol 212 hektárov lesa, pričom Simon môže zákaz odvolať už v pondelok. Horská záchranná služba zároveň vydala zákaz vstupu na všetky chodníky, aby sa predišlo ďalším ohrozeniam. "Je potrebné si uvedomiť, že ohrozením nie je len požiar samotný, ale aj dym, a ohrození sú aj ľudia, ktorí pracujú na záchranných prácach. Bol by som rád, keby to každý vo vlastnom záujme rešpektoval a nemuseli sme zasahovať osobitne voči ľuďom, ktorí porušujú tento zákaz," zdôraznil minister Simon.

Primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš zas verí, že napriek dočasným obmedzeniam bude letná sezóna po zlikvidovaní požiaru pokračovať. "Obzvlášť v posledných troch - štyroch dňoch sa rozbiehala dobre. Určite ju ovplyvní to, že niektorí ľudia odišli. Ale verím, že väčšina zostane. Som presvedčený, že po úplnom zlikvidovaní požiaru budú ľudia určite mať za čím do Tatier prísť," skonštatoval Mokoš.


Apokalypsa v minútach:
Sobota 30. júla

11:58 - Popradskí hasiči dostali hlásenie o požiari v Tatranskej Polianke.
13:00 - Požiar sa veľmi rýchlo šíri. Dostal sa už k Tatranským Zrubom. S požiarom už bojuje približne 80 profesionálov.
13:30 - Hasiči žiadajú o pomoc pri hasení aj vrtuľníky a lietadlá. Podvečer sa oheň nebezpečne približuje k Novému Smokovcu, kde je čerpacia stanica pohonných látok. Značná časť síl a prostriedkov je sústredená práve na jej ochranu.
21:00 - Požiar zasiahol vyše 100 hektárov kalamitného územia.
22:00 - Zasadá krízový štáb, ktorý zvažuje evakuáciu pacientov z liečebného domu Penzák. Minister pôdohospodárstva Zsolt Simon vydáva zákaz vstupu do lesa na celom území Vysokých Tatier. Požiar zasiahol už vyše 200 ha územia.

Nedeľa 31. júla
4:00 - Opäť sa začína s hasením požiaru zo vzduchu. Zo zeme likviduje požiar 80 hasičov a 30 cisternových vozidiel spolu s hasičským tankom.
8:00 - Opäť zasadá krízový štáb, ktorý konštatuje lokalizáciu požiaru. Monitoring ukázal, že oheň zasiahol približne 212 ha lesa. Doprava medzi Starým Smokovcom a Tatranskou Poliankou je obmedzená pre ľahší pohyb a manipuláciu hasičskej a záchranárskej techniky.
13:30 - Oheň sa začal rozširovať na severnú stranu, smerom k Sliezskemu domu.
16:40 - O možnosti použiť armádu už so zástupcami krízového štábu hovoril tajomník vládneho výboru pre obnovu a rozvoj Vysokých Tatier Ivan Štefanec.
17:36 - V Tatrách začína pršať.
18:20 - Krízový štáb chce požiadať o medzinárodnú pomoc.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu