Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

SPP bude opäť žiadať zvýšenie cien plynu o viac ako pätinu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vedenie Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) opäť plánuje požiadať o zvýšenie cien plynu pre domácnosti, tentoraz o viac ako pätinu. Informovala o tom televízia TA3, podnik sa k tomu nechcel vyjadriť.

Prípadné zvýšenie cien by musel schváliť energetický regulačný úrad ÚRSO, spoločnosť potrebuje aj súhlas svojho akcionára, ministerstva hospodárstva. Televízia tvrdila, že SPP plánuje žiadať nárast cien o 21 až 24 percent. Návrh by vraj chcel dominantný plynárenský podnik predložiť začiatkom septembra.

"K tomu by som sa v tejto chvíli nerád vyjadroval," reagoval pre TA3 hovorca SPP Ondrej Šebesta. Podnik však opäť zdôraznil, že mu spôsobuje komplikácie nevýhodný kurz eura voči doláru. "SPP nakupuje zemný plyn v dolároch a tým pádom sa zvýšila nákupná cena plynu viac ako desať percent," poznamenal Šebesta.

Žiadosť o zvýšenie cien by muselo podporiť aj ministerstvo hospodárstva. To posledne podobné snahy na valnom zhromaždení zablokovalo. Hovorca ministerstva Róbert Merva však TA3 povedal, že ak by SPP vypracoval "prijateľný" návrh, ministerstvo by ho podporilo.

Definitívne však o žiadostiach rozhoduje Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Manažérsku kontrolu a 49-percentný balík akcií majú v SPP zahraničné spoločnosti GDF Suez a E.ON Ruhrgas. Štát kontroluje väčšinový 51-percentný podiel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu