Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Ceny plynu pre domácnosti sa meniť nebudú

ilustračné Foto
ilustračné Foto

BRTISLAVA - Ceny plynu pre domácnosti sa tento rok meniť nebudú. Novinárom to dnes povedal šéf regulačnej rady Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozef Holjenčík. Slovenský plynárenský priemysel (SPP) podľa neho podal už dva návrhy na zvýšenie ceny, oba úrad pre chýbajúci súhlas valného zhromaždenia firmy odmietol. ÚRSO na zmenu cien z vlastnej iniciatívy nevidí dôvod.

Väčšinový, 51-percentný podiel v plynárňach kontroluje štát, zvyšok akcií a manažérsku kontrolu však majú zahraničné spoločnosti GDF Suez a E.ON Ruhrgas. Prípadné navýšenie cien musí schváliť ÚRSO, na predloženie samotnej žiadosti vedenie podniku potrebuje aj súhlas štátu na valnom zhromaždení. Od konca júna do začiatku augusta podal SPP na úrad dva návrhy na úpravu cien pre tento rok. V prvom chcel pre jednotlivé skupiny odberateľov zdražiť plyn o zhruba 11 až 25 percent, v ďalšom už plánovanú úpravu zmiernil na necelých desať až 22 percent. Oba úrad zamietol; firma sa ešte voči jeho rozhodnutiu môže odvolať. Meniť by sa nemala ani cena plynu pre výrobcov tepla pre domácnosti.

Okrem chýbajúcich dokumentov odmietol ÚRSO aj argumentáciu firmy, že dosahuje straty pre aktuálne nastavené ceny. "My ako úrad vidíme rezervy najmä v nákladoch," povedal Holjenčík. Pripomenul, že SPP uzavrel s ruskou spoločnosťou Gazprom zmluvu na dodávku bilióna metrov kubických zemného plynu počas 20 rokov. Dohodnutá cena je však v súčasnosti údajne o polovicu vyššia ako cena komodity na spotových trhoch.

Ceny plynu sa naposledy menili v januári, keď klesli v priemere o približne päť percent. Zdražovanie sa posledný raz uskutočnilo ešte v roku 2006, predchádzajúci kabinet Roberta Fica (Smer-SD) sa snažil zvyšovanie cien blokovať.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu