Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

EÚ: Ceny na Slovensku stúpli v júli až o 1 pct

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Ceny tovarov a služieb na Slovensku podľa metodiky EÚ v júli medziročne zrýchlili tempo rastu na jedno percento, čo je najviac od mája minulého roka. V predchádzajúcich troch mesiacoch pritom stúpli zhodne o 0,7 percenta. Informoval o tom dnes Štatistický úrad. Počas samotného júla ceny medzimesačne poskočili o 0,1 percenta, v šiestom mesiaci roka sa nezmenili.

"Vývoj inflácie, ktorá sa drží na stále pomerne nízkych úrovniach, podľa nás korešponduje s vývojom nezamestnanosti či tržieb obchodníkov na Slovensku," uviedla analytička Poštovej banky Eva Sadovská. Maloobchodné tržby na Slovensku počas prvého polroka medziročne mierne vzrástli len počas dvoch mesiacov, nezamestnanosť sa už rok drží na viac ako 12-percentnej úrovni. "Dôvodom je stále vysoká miera nezamestnanosti, ktorá nedáva dôvod pre prehnaný rast spotrebiteľského dopytu," dodala Sadovská.

V júli medziročne najviac vzrástli ceny alkoholu a tabaku, a to o 7,7 percenta. Ceny vzdelávania sa zvýšili o 4,5 percenta, o 4,2 percenta zdraželo zdravotníctvo. Potraviny a nealkoholické nápoje, ktoré v majú v sledovanom koši druhú najväčšiu váhu, zaznamenali 3,1-percentný rast. Táto položka sa podľa Sadovskej najviac podpísala pod júlový rast cien. "V tejto oblasti sme dlhé obdobie boli zvyknutí na pokles alebo len veľmi mierny rast," dodala.

Naopak, najvýraznejší pokles (o 3,5 percenta) zaznamenali ceny nábytku, vybavenia domácnosti a bežnej údržby domu.

Harmonizované indexy spotrebiteľských cien sa zostavujú na porovnanie inflácie krajín únie, slúžia tiež na posúdenie splnenia inflačného kritéria pre vstup do eurozóny. Do nej sa Slovensko začlenilo od januára 2009 ako zatiaľ posledná krajina.

V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom v júli zdražela najviac rekreácia a kultúra, a to o 0,6 percenta. Ceny potravín, nealkoholických nápojov, alkoholu i tabaku stúpli o 0,3 percenta, rovnako zdraželo aj zdravotníctvo. Oproti júnu poklesli len ceny odevov a obuvi spolu s nábytkom, vybavením domácnosti a bežnej údržby domu, a to o 0,3 percenta.

Ekonómovia v ďalších mesiacoch očakávajú, že inflácia bude mierne stúpať. "Pomerne vysoký počet ľudí bez práce nebude stále dôvodom na výraznejšie zdražovanie v obchodoch, svoje urobí aj báza z minulého roka," uviedla Sadovská. Rýchlejší rast očakáva len v prípade potravín, keďže poľnohospodári už avizujú slabšiu úrodu.

Medziročná miera inflácie meraná národnou metodikou, ktorú štatistici zverejnili skôr, sa v júli zrýchlila na 1,1 percenta z júnového percenta. Rozdiel v hodnotách inflácie v národnej a harmonizovanej metodike spôsobuje odlišné zloženie spotrebných košov. Inflácia meraná podľa EÚ nezahŕňa takzvané imputované nájomné, ktoré obsahuje aj platby majiteľov nehnuteľností do fondu opráv. Údaje o inflácii podľa EÚ slovenskí štatistici zverejňujú od roku 2001.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu