Sobota25. máj 2024, meniny má Urban, zajtra Dušan

MF navrhlo skresať výdavky štátu o 8,9 percenta

Budova Ministerstva financií
Budova Ministerstva financií

BRATISLAVA - Ministerstvo financií navrhlo na budúci rok skresať výdavky štátu o 8,9 percenta na 14,83 miliardy eur. Šetriť má väčšina úradov a ministerstiev. Niektoré ministerstvá s navrhnutým znížením výdavkov súhlasia, iné chcú s ministerstvo financií rokovať. Úspory štátu majú v roku 2011 tvoriť väčšiu časť ozdravného balíka novej vlády, ktorá chce zlepšiť kondíciu verejných financií.

Najväčšie škrty zrejme čakajú ministerstvo hospodárstva a výstavby, ktoré by malo mať od januára k dispozícii 109,72 milióna eur. To je skoro o dve tretiny menej ako v tomto roku. Úrad Juraja Miškova (SaS) nemá k návrhu vážnejšie výhrady. Značný pokles spôsobilo podľa hovorkyne ministerstva Daniely Piršelovej najmä zníženie výdavkov, určených na projekty Európskej únie. Poznamenala, že návrh počíta tiež s krátením bežných a mzdových výdavkov o desať percent. Úsporné opatrenia by sa preto mali dotknúť prevádzky i zamestnancov úradu.

Výdavky ministerstva dopravy sa majú znížiť takmer o dve pätiny na 891,46 milióna eur. Hovorca úradu Martin Krajčovič pripomenul, že od novembra by malo ministerstvo Jána Figeľa (KDH) získať nové právomoci v oblasti koordinácie eurofondov, stavebníctva, regionálneho rozvoja či cestovného ruchu. "Na činnosti, ktoré budú delimitované na ministerstvo, počítame aj s delimitáciou finančných prostriedkov," dodal.

S poklesom zdrojov o štvrtinu na 871,04 milióna eur asi môže počítať ministerstvo pôdohospodárstva. Výrazne majú klesnúť aj výdavky Kancelárie Národnej rady či Štatistického úradu. Šetriť budú musieť aj ministerstvá školstva Eugena Jurzycu (SDKÚ-DS) a zdravotníctva Ivana Uhliarika (KDH). Kým ministerstvo školstva navrhovaný medziročný úbytok na úrovni 11 percent rešpektuje, ministerstvo zdravotníctva chce rokovať o prípadných úpravách. "Plánuje šetriť vo všetkých inštitúciách, 14-percentný pokles výdavkov je však veľký," uviedla hovorkyňa úradu Zuzana Čižmáriková.

S miernym nárastom zdrojov môže naopak počítať ministerstvo práce a sociálnych vecí, ktoré by si malo prilepšiť o necelé štyri percentá na 2,04 miliardy eur. Výraznejšie dostanú pridané ministerstvo životného prostredia, a to o viac ako polovicu na 507,22 milióna eur a ministerstvo kultúry asi o tretinu na 229,19 milióna eur.

Z dostupných informácií nie je známe, do akej miery súvisia zvýšené rozpočty s úpravou kompetencií jednotlivých ministerstiev. Kým súčasný kabinet Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) chce spomínaný cestovný ruch zveriť ministrovi dopravy, predchádzajúca vláda Roberta Fica (Smer-SD) ho presunula na ministerstvo kultúry.

V absolútnom vyjadrení by mali výdavky štátnych úradov na budúci rok klesnúť o 1,45 miliardy eur. Ministerstvo financií už skôr ohlásilo, že hodnota ozdravného balíka má v roku 2011 dosiahnuť zhruba 1,7 miliardy eur, čo predstavuje 2,5 percenta výkonu ekonomiky. Menšiu časť z neho má tvoriť zvýšenie príjmov, ktoré chce vláda dosiahnuť rozsiahlymi zmenami v daňovom a odvodovom systéme. Zrušiť by sa mali viaceré výnimky a zvýhodnenia zo zdaňovania.

Zníženie deficitu verejných financií patrí k hlavným cieľom stredopravej koalície, ktorá nastúpila po júnových voľbách. Do roku 2013 chce vláda skresať verejný schodok pod tri percentá výkonu ekonomiky. Tento rok by mal deficit podľa posledných odhadov dosiahnuť zhruba sedem percent hrubého domáceho produktu, niektoré prognózy sú ešte pesimistickejšie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu