Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Napriek kríze chce MF zvyšovať výdavky

Ján Počiatek
Ján Počiatek (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvá a ďalšie orgány štátnej správy by si mali v budúcom roku rozdeliť na výdavkoch spolu 16,277 mld. eur. Vyplýva to z návrhu výdavkov kapitol štátneho rozpočtu na roky 2010 až 2012, s ktorým na pondelňajšie rokovanie tripartity išiel minister financií Ján Počiatek. Takéto rozdelenie výdavkov by pritom znamenalo oproti tohtoročnému parlamentom schválenému rozpočtu nárast celkových výdavkov štátu o takmer 2,2 mld.

Rovnako by to znamenalo výdavky vyššie o takmer 1,5 mld. eur, ako na rok 2010 predpokladal trojročný rozpočet verejnej správy na roky 2009 až 2011. Medziročné znižovanie výdavkov tak rezort financií podľa tohto návrhu naprojektoval až pre novú vládu na roky 2011 a 2012, kedy by celkové výdavky mali predstavovať 16,154 mld. eur, resp. 16,047 mld. eur.

Ministerstvo financií sa k zverejneným číslam nevyjadruje. "S komentovaním týchto čísiel nebudeme predbiehať pred rokovaním vlády," povedal pre agentúru SITA hovorca rezortu Miroslav Šmál. Počiatkovo ministerstvo by definitívny návrh rozpočtu malo vládnemu kabinetu po posunutí zákonného termínu predložiť do 30. septembra. V parlamente by vládou schválený návrh rozpočtu mal byť podľa zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy najneskôr do 15. októbra.

Podľa v pondelok zverejneného rozpisu výdavkov jednotlivých kapitol by si však v samotnom roku mala väčšina rezortov napokon polepšiť. Najviac navrhuje ministerstvo financií oproti tomuto roku pridať rezortu pôdohospodárstva a to vyše 182 mil. eur na 1,159 mld. eur. O necelých 178 mil. eur by si mal polepšiť aj rezort školstva, ktorého výdavky by tak mali byť rozpočtované na úrovni 2,348 mld. eur. Vyše stomiliónové medziročné nárasty evidujú aj rezorty zdravotníctva a výstavby a regionálneho rozvoja.

Naopak najväčšie šetrenie v porovnaní s tohtoročnými výdavkovými limitmi čaká zrejme ministerstvo obrany. V jeho kapitole totiž rezort financií navrhuje znížiť výdavky až o 222,8 mil. eur na 822,9 mil. eur. Vyše 90 mil. eur by však malo ubudnúť aj z rozpočtu ministerstva vnútra, ktorý by mal dosiahnuť 838,6 mil. eur. Medziročný pokles výdavkov je však naprojektovaný aj na ministerstvách zahraničných vecí, kultúry a spravodlivosti. Jednoznačne najvyšší nárast výdavkov zo všetkých kapitol však zaznamenáva Všeobecná pokladničná správa. Tú tvoria výdavky štátneho rozpočtu nesúvisiace s výdavkami ostatných kapitol vrátane výdavkov spojených so správou štátneho dlhu. Výdavky tejto kapitoly by totiž v budúcom roku mali stúpnuť až o vyše 1,7 mld. eur na 3,715 mld. eur. Ani dôvod tohto výrazného nárastu ministerstvo nekonkretizovalo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu