Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

MF zvýšilo odhad rastu HDP na tento rok na 3,2 pct

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovenská ekonomika tento rok podľa ministerstva financií (MF) porastie rýchlejšie, než doteraz predpokladalo. Ministerstvo zvýšilo odhad prírastku hrubého domáceho produktu (HDP) na 3,2 percenta z 2,8 percenta. V roku 2011 by ekonomika mala ďalej zrýchliť tempo rastu, a to na 3,8 percenta.

"Pod zmeny očakávaných rastov HDP sa podpísalo predovšetkým rýchlejšie oživenie obchodných partnerov a nižšia inflácia," napísalo v komentári ministerstvo. Spotreba domácností by sa v rokoch 2010 a 2011 mala vyvíjať mierne lepšie ako sa očakávalo v predchádzajúcej februárovej prognóze, doplnil úrad.

MF pôvodne predpokladalo, že HDP na budúci rok stúpne medziročne o 3,3 percenta. Ekonomika sa začiatkom tohto roka vrátila k rastu, jej vlaňajšiu výkonnosť negatívne poznačila hospodárska kríza. V minulom roku si hospodárstvo pohoršilo o 4,7 percenta, v prvom kvartáli tohto roka už vzrástlo o 4,8 percenta. Ťahúňom ekonomiky sa v uplynulom období stal najmä zahraničný dopyt.

Najnovší odhad ministerstva financií je optimistickejší než májová prognóza vybraných bánk, podľa ktorej HDP tento rok stúpne oproti vlaňajšku o 2,9 percenta. "Za celý rok čakáme rast ekonomiky okolo 3,1 percenta," uviedla v komentári jedna z najväčších komerčných bánk Slovenská sporiteľňa.

Ministerstvo zvýšilo aj odhad miery nezamestnanosti. Podiel ľudí bez práce by v tomto roku mal vzrásť na 13,6 percenta v porovnaní s doteraz očakávanými 12,9 percenta. "Negatívny vývoj na trhu práce by sa mal v polovici tohto roka už začať otáčať," predpokladá MF. Rast zamestnanosti v medziročnom porovnaní by mala ekonomika vykázať v roku 2011, podľa úradu by k tomu mohlo prispieť oživenie dopytu najväčších obchodných partnerov Slovenska.

Priemerná medziročná miera inflácie meraná podľa metodiky EÚ by mala byť v porovnaní s februárovou prognózou nižšia. Ministerstvo očakáva, že v tomto roku dosiahne jedno percento, pôvodne počítalo s 1,7-percentným rastom cien. V ďalších rokoch by ceny mali rásť rýchlejším tempom.

MF zverejnilo novú prognózu krátko po parlamentných voľbách, úrad by mal ešte uvoľniť odhad vývoja výberu daní. Aktuálnu prognózu vývoja ekonomiky v utorok zverejní centrálna banka (NBS), ktorá zatiaľ počíta s rastom HDP v tomto roku o 3,2 percenta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu