Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

MF chystá úsporný balík na ozdravenie štátnych financií

Ivan Mikloš
Ivan Mikloš

BRATISLAVA - Ministerstvo financií (MF) pripravuje na budúci rok úsporný balík na ozdravenie štátnych financií v hodnote 1,66 miliardy eur, čo zodpovedá zhruba 2,5 percenta výkonu ekonomiky.

V rozhovore pre dnešné vydanie denníka Sme to povedal minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS), zopakoval to aj poobede pred novinármi. Naznačil, že okrem skresania výdavkov štátneho rozpočtu bude potrebné zvýšiť príjmy vlády.

Hospodárenie vlády sa výrazne zhoršilo už v minulom roku, k čomu prispeli dopady svetovej ekonomickej krízy. MF po júnových parlamentných voľbách zverejnilo novú daňovú prognózu, podľa ktorej sa bilancia verejných financií na budúci rok hlavne pre výpadok príjmov z daní a odvodov zhorší oproti doterajším odhadom o 1,15 miliardy eur (1,6 percenta HDP). Nová stredopravá koalícia, ktorá vystriedala kabinet ľavicového premiéra Roberta Fica (Smer-SD), medzi základné ciele svojho programu zaradila konsolidáciu verejných financií.
   
"Myslím si, že sa to nebude dať uskutočniť len na strane výdavkov, ale bude treba robiť opatrenia aj na strane príjmov,"
povedal Mikloš o úspornom balíku, nevylúčil zvýšenie dane z pridanej hodnoty (DPH). Detaily opatrení neuviedol, prerokovať ich chce najprv na MF a potom so zástupcami koalície. Dodal, že celkové daňové a odvodové zaťaženie by však stúpnuť nemalo.
   
Hospodárske noviny s odvolaním sa na dôveryhodný zdroj dnes napísali, že štát zvažuje zrušenie rôznych daňových výnimiek pri dani z príjmov. V hre vraj zostáva aj zjednotenie a následné zvýšenie sadzby DPH o dva až tri percentuálne body. V súčasnosti sa na väčšinu tovarov uplatňuje 19-percentná sadzba DPH.
   
MF v poslednej prognóze zvýšilo odhad tohtoročného schodku verejných financií na 6,98 z 5,5 percenta HDP. "Nová vláda preberá rozvrátené verejné financie," tvrdil dnes pred novinármi Mikloš. Medzinárodný menový fond (MMF) predpokladá, že deficit dosiahne sedem až osem percent výkonu ekonomiky, povedal Mark De Broeck, šéf misie MMF, ktorá v uplynulých dňoch analyzovala stav slovenských verejných financií. Fond podľa neho odhaduje, že slovenský HDP si tento rok polepší medziročne asi o štyri percentá.
   
Ministerstvo financií tiež aktualizovalo vlaňajšiu úroveň deficitu, a to na 7,3 percenta z doteraz predpokladaných 6,77 percenta HDP. "Do konca roka 2013 sa chceme dostať s deficitom verejných financií pod tri percentá HDP, ako to od nás požaduje Brusel," poznamenal Mikloš.
   
Zlepšiť hospodárenie štátu sa podľa Mikloša podarí až na budúci rok, pretože opatrenia si vyžadujú zmeny zákonov. Vláda navyše musí riešiť zlú finančnú situáciu miest, obcí a krajov a náklady na odstraňovanie rozsiahlych záplav z prelomu mája a júna, ktoré podľa odhadov z minulého týždňa spôsobili škody za zhruba 700 miliónov eur.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu