Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Harabin odmietol kontrolu MF, teraz chce NKÚ

Štefan Harabin
Štefan Harabin

BRATISLAVA - Predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin požiadal Najvyšší kontrolný úrad o audit po tom, čo nevpustil do svojho úradu finančnú kontrolu ministerstva financií. Na internete by mali byť v blízkej budúcnosti zverejnené tiež všetky uzavreté ekonomické zmluvy, informoval tlačový odbor Najvyššieho súdu.

Harabin je v dlhodobom konflikte s terajšou koalíciou, ktorá v minulosti kritizovala jeho pôsobenie na poste ministra spravodlivosti či neskoršie zvolenie za predsedu Najvyššieho súdu. "Ide o kontrolu zameranú na rovnakú oblasť ako plánoval rezort financií," uviedol Harabin. Plánovaný audit ministerstva financií označil za spolitizovaný.

"Minister financií Ivan Mikloš svojimi vyhláseniami potvrdil, že mu nejde o nezávislý audit, ale iba o škandalizáciu s cieľom odňať rozpočtovú kapitolu Najvyššieho súdu," dodal.

Harabin upozornil, že ministerstvo financií nemôže Najvyšší súd kontrolovať. Odvolal sa na skoršie uznesenie Ústavného súdu. Pred časom pritom tvrdil, že ministerskí kontrolóri môžu začať s kontrolou v momente, keď budú mať poverenie so správnym dátumom začiatku auditu.

Kontrola ministerstva financií sa mala na Najvyššom súde začať 27. júla; na žiadosť súdu ju posunuli o dva dni. V deň auditu však Harabin kontrolu odmietol s tým, že sa nezačala v termíne podľa poverenia na audit. Mikloš (SDKÚ-DS) to označil za obštrukciu, Harabin oponoval, že sa kontrole nebráni a chybu spravilo ministerstvo. "Stačí, ak minister financií Mikloš podpíše nové poverenie s presným a reálnym dátumom a kontrolóri môžu okamžite v tomto momente nastúpiť na výkon auditu," reagoval vtedy Hrabin.

Stredopravá vláda počíta vo svojom programe s podriadením rozpočtu súdu pod ministerstvo spravodlivosti. Harabin to pred časom označil za návrat pred rok 1989 s cieľom ovládnuť Najvyšší súd. Kabinet premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) tiež plánuje prijať opatrenia, ktoré by obmedzili moc kontroverzného predsedu Najvyššieho súdu. Na viaceré však v parlamente potrebuje ústavnú väčšinu, ktorú nemá.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu