Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Spornú previerku šéfa vojenskej rozviedky prešetrí komisia

Ľubomír Galko
Ľubomír Galko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister obrany Ľubomír Galko (SaS) zriadil komisiu, ktorá prešetrí pochybnosti pri udelení bezpečnostnej previerky už odvolanému šéfovi vojenskej rozviedky Milanovi Hudecovi.

Novinárom to dnes po rokovaní parlamentného výboru na kontrolu vojenského spravodajstva povedal člen výboru Martin Fedor (SDKÚ-DS). Podľa lídra opozičného Smeru-SD Roberta Fica by však vyšetrovaniu mal čeliť aj sám Galko, ktorý v súvislosti s udelením previerky vraj mohol zneužiť právomoci.

 Hudec prišiel o funkciu pre nezrovnalosti jeho previerky len asi týždeň po svojom menovaní. Jeho menovanie ostro kritizovala opozícia, podľa ktorej protiprávne získal prístup k utajovaným informáciám. Rozviedka totiž zbiera informácie o možných ohrozeniach krajiny v zahraničí. Hudeca vymenoval do funkcie Galko, ktorý ho neskôr aj odvolal.

"Pán minister nás informoval o tom, že zriadil komisiu, ktorá bude prešetrovať záležitosti celého prípadu, ako aj možné pochybnosti okolo bezpečnostnej previerky menovaného a rovnako aj prípad, ktorý viedol k možnému úniku utajovaných skutočností," uviedol bývalý minister obrany Fedor. Galko priniesol na rokovanie výboru aj dokumenty, súvisiace s Hudecovou previerkou. Fedor však o nich odmietol bližšie informovať. Minister obrany sa pred novinármi obhajoval a tvrdil, že chybu neurobil.

"Dokumenty vždy pripravuje profesionálny tím pracovníkov a ja sa spolieham na svoj profesionálny tím pracovníkov," poznamenal Galko. Expremiér Fico si však myslí, že Galko zneužil právomoc verejného činiteľa. Previerku totiž údajne podpísal sám, hoci to mal urobiť riaditeľ rozviedky. Podľa Fica sa tiež Galko snažil škandál "ututlať", za čo istému funkcionárovi vraj ponúkal vyššie postavenie či príplatok.

"Hneď, ako zistil chybu, snažil sa to riešiť správaním, ktoré má znaky korupčného správania," tvrdil Fico. Funkcionár údajne preto podal aj trestné oznámenie. Fico vyzval premiérku Ivetu Radičovú, aby Galka odvolala. Tá v minulosti podotkla, že Hudec previerku v minulosti musel mať, keďže 11 rokov pracoval v rozviedke. Fico však dnes tvrdil, že Hudec pred vymenovaním za riaditeľa vojenskej tajnej služby dva roky v organizácii nepôsobil. Radičová reagovala, že potrebuje čas, aby si dokumenty, ktoré Galko výboru poskytol, preštudovala.

"Myslím si, že ten problém je širší a má aj iný kontext, a preto sa veľmi dôkladne pozriem, v čom podľa opozície pán minister pochybil a do akej miery je to zatláčanie pána ministra z dôvodov podávania trestných oznámení," dodala Radičová. Ministerstvo obrany podalo v pondelok trestné oznámenie pre zmluvy na modernizáciu vrtuľníkov, ktoré krátko pred júnovými parlamentnými voľbami podpísalo bývalé vedenie úradu, nominované Smerom-SD. Hudecovu previerku, ktorá bola vydaná len dva dni pred jeho menovaním, vykonajú na Galkov príkaz odznova. Minister o svojich zisteniach príde výbor informovať o tri mesiace.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu