Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Galko podal za pochybné zmluvy trestné oznámenie

Ľubomír Galko
Ľubomír Galko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister obrany Ľubomír Galko (SaS) dnes podal na generálnu prokuratúru trestné oznámenie pre zmluvy na modernizáciu vrtuľníkov, ktoré krátko pred júnovými parlamentnými voľbami podpísalo bývalé vedenie úradu. Potvrdil hovorca ministerstva Richard Šümeghy.

V desiatich vrtuľníkov malo podľa dohôd pribudnúť príslušenstvo za 57 miliónov eur napriek tomu, že sa strojom onedlho končí životnosť. Modernizované stroje vraj mali slúžiť v Afganistane.

Dve zmluvy ministerstvo ešte pod vedením Jaroslava Bašku (Smer-SD) uzavrelo podľa týždenníka Plus 7 dní s Leteckými opravovňami Trenčín a s firmou S.M.S., ktorá je údajne blízka v súčasnosti opozičnému Smeru-SD. Životnosť dvadsaťročných vrtuľníkov Mi-17 sa mala skončiť v rokoch 2011 až 2014, pričom projekt zabudovania nových prístrojov sa mal zavŕšiť o štyri roky. Ak by teda výrobca nepredĺžil ich životnosť, všetkým vrtuľníkom by do tej doby skončilo povolenie na lietanie. Zmluvy ministerstvo uzavrelo tesne pred voľbami, jednu po voľbách.

"Minister obrany Ľubomír Galko dnes podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenie zo spáchania trestného činu porušovania povinnosti v správe cudzieho majetku a zároveň pre podozrenie zo spáchania trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa," uviedol Šümeghy. Podrobnosti podľa neho zverejní ministerstvo v utorok.

Exminister Baška uzavreté zmluvy v minulosti obhajoval. Slovensko podľa neho nemalo peniaze na nákup nových vrtuľníkov, stroje však potrebuje, keďže to vyplýva z medzinárodných záväzkov.

Ministri bývalej vlády premiéra Roberta Fica (Smer-SD) uzatvorili pred voľbami viaceré kontroverzné zmluvy. Známa je napríklad zákazka, ktorú dohodlo ministerstvo školstva na pripojenie škôl na internet za 37,7 milióna eur s firmou Slovak Telekom. Nové vedenie ministerstva oznámilo, že firma je ochotná zmluvu otvoriť a upraviť ju podľa požiadaviek súčasných predstaviteľov úradu. Viaceré sporné zmluvy boli podpísané aj na ministerstve kultúry.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu