Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Poslanci rozhodnú o programe Radičovej vlády

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Parlament začne v utorok rokovať o programovom vyhlásení novej vlády premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS). V dokumente sa vláda zaviazala znížiť deficit verejných financií či bojovať s korupciou. Zásadnejším reformám typickým pre druhý kabinet Mikuláša Dzurindu z rokov 2002 až 2006 sa však podľa analytikov vyhla. Opozícia už oznámila, že program nepodporí.

Kabinet plánuje napríklad okrem ozdravenia verejných financií zlepšiť podnikateľské prostredie. Počíta aj so zavedením elektronického verejného obstarávania či zverejňovaním zmlúv so štátom na internete. Vláda zrejme zmení aj viaceré zákony prijaté počas predchádzajúcej vlády Roberta Fica (Smer-SD). Upraviť sa má napríklad tlačový zákon.

Hlasovanie o vládnom programe je spojené s vyslovením dôvery vlády, ktorá má v snemovni väčšinu 79 poslancov. Na prijatie programového vyhlásenia a vyslovenie dôvery potrebuje aspoň 76 zo 150 zákonodarcov.

Stabilitu koalície v uplynulých dňoch ovplyvnil spor medzi štyrmi členmi hnutia Obyčajní ľudia, ktorí sa do parlamentu dostali vďaka preferenčným hlasom na kandidátke Slobody a Solidarity (SaS). Štvorica zvažovala odchod z poslaneckého klubu strany po tom, ako sa do programu vlády nedostali skoro žiadne ich priority. Nakoniec sa však so stranou dohodli, že z klubu nevystúpia. Ich požiadavky by sa mohli začleniť do programu vlády pri jeho aktualizácii.

Dve opozičné strany - Smer-SD a SNS vládny program nepodporia. Kým Fico označil dokument za nerealizovateľný, SNS za protirečivý. Fico vládnej štvorici vyčítali, že materiál neobsahuje predvolebné sľuby. Nepáčilo sa mu aj to, že vláda v programe navrhla viaceré ústavné zákony, ktoré sa jej bez opozície nepodarí presadiť.

Víťazom júnových parlamentných volieb sa stal Smer-SD expremiéra Fica, miernu väčšinu v snemovni však získali stredopravé strany. Minulý týždeň programové vyhlásenie schválila vláda, dnes o ňom ešte Radičová bude diskutovať s poslancami jednotlivých klubov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu