Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vláda schválila programové vyhlásenie, veľké reformy obišla

Iveta Radičová a Ivan Mikloš
Iveta Radičová a Ivan Mikloš

BRATISLAVA - Vláda dnes schválila programové vyhlásenie, ktoré určuje priority kabinetu na štvorročné funkčné obdobie. Hlavným cieľom je znižovanie deficitu verejných financií, zlepšenie podnikateľského prostredia či boj proti korupcii. Zásadným reformám sa kabinet vyhol.

Dokument vláda predloží na augustovú schôdzu Národnej rady a požiada poslancov o vyslovenie dôvery.

"Nepredkladáme programové vyhlásenie radikálnych reforiem, reformy sa nekonajú a nespúšťajú pre reformy. Predkladáme program, ktorý realisticky reaguje na sociálnu situáciu občanov," vyhlásila po rokovaní vlády premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS). Radičovej kabinet nepočíta napríklad s privatizáciu strategických podnikov. Neplánuje zvýšiť vek odchodu do dôchodku či odvodové zaťaženie. Upravovať sa nebudú ani znížené sadzby dane z pridanej hodnoty na knihy či lieky.

Vláda schválila materiál jednomyseľne, avšak s pripomienkami. Tie ale boli podľa Radičovej len formulačné a nie obsahové.

Kabinet navrhuje znížiť do roku 2013 ročný schodok verejných financií pod úroveň troch percent hrubého domáceho produktu z tohtoročných odhadovaných zhruba siedmich percent výkonu ekonomiky.

Zmeniť by sa malo aj viacero zákonov prijatých počas predchádzajúceho kabinetu Roberta Fica (Smer-SD). Upraviť sa tak má napríklad tlačový zákon, ktorý okrem iného zaviedol povinnosť zverejňovať reakcie politikov či iných čitateľov aj na pravdivé články.

Vláda taktiež plánuje uvoľniť pravidlá fungovania zdravotných poisťovní. Predchádzajúci kabinet presadil, aby aj súkromné poisťovne okrem peňazí určených na prevádzku všetky zdroje z verejného poistenia museli nasmerovať k lekárom či na nákup liekov. Naplánované sú tiež viaceré zmeny v oblasti školstva, kultúry či menšinovej politiky.

Zrušiť by sa mali napríklad koncesionárske poplatky, ktorými občania z veľkej časti financujú chod verejnoprávnej televízie a rozhlasu. Koalícia tiež počíta so zavedením elektronického verejného obstarávania a zverejňovaním zmlúv so štátom na internete, čím chce posilniť boj proti korupcii.

Programové vyhlásenie vychádza z veľkej časti z programových téz, na ktorých sa kvarteto koaličných strán SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd už skôr dohodlo.

Ciele vlády musí schváliť Národná rada, v ktorej má koalícia pomerne krehkú väčšinu. Jej poslanci obsadili v 150-člennej snemovni 79 kresiel. Štyria členovia hnutia Obyčajní ľudia, ktorí sa do parlamentu dostali vďaka preferenčným hlasom na kandidátke Slobody a Solidarity (SaS), sú navyše nespokojní s tým, že sa tam nedostali ich požiadavky. Nevylučujú ani odchod z klubu SaS. Jeden z členov hnutia Igor Matovič však dnes tvrdil, že za programové vyhlásenie budú hlasovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu