Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Radičovej kabinet nebude vládou zmien, tvrdia politológovia

Iveta Radičová
Iveta Radičová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Stredopravý kabinet premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) neprinesie podľa oslovených politológov radikálne zmeny a reformy, charakteristické pre druhú vládu Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS).

Štvorkoalícia SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd vraj vsadila na opatrnosť v snahe neodradiť voličov, keďže sa zatiaľ vyhla zásadným škrtom i sporným témam. Na návrhu programového vyhlásenia sa vládne kvarteto dohodlo dnes nadránom. Dokument zatiaľ nezverejnili.

Koalícia sa chce zamerať na konsolidáciu verejných financií a boj s korupciou. Radičová potvrdila, že sa nepočíta s privatizáciou strategických podnikov či zvýšením veku odchodu do dôchodku. Vláda neplánuje upraviť ani znížené sadzby dane z pridanej hodnoty na knihy či lieky. Viacero zmien čaká zdravotníctvo a školstvo, korigovať by sa mali normy prijaté predchádzajúcou vládou Roberta Fica (Smer-SD).

"Nie je to program, ktorý bazíruje na sľubovanej zmene, ale na dohode a stabilizácii súčasného status quo," povedal politológ Michal Horský. Poznamenal, že doteraz zverejnené zámery majú osloviť nielen stúpencov koaličných strán, ale sú tiež reakciou na nedávny nárast preferencií najsilnejšej opozičnej strany Smer-SD. Ficova strana si v júlovom prieskume agentúry Focus vďaka podpore 42 percent výrazne polepšila oproti júnovým parlamentným voľbám. Najsilnejšia vládna strana SDKÚ-DS, naopak, zaznamenala mierny pokles preferencií v porovnaní s volebným výsledkom. "Návrh je zbavený všetkých problémových a konfrontačných pasáží, ktoré sú nevyhnutné pre prijatie vážnejších úsporných opatrení a rozvojových programov," dodal Horský.

Politológ Miroslav Kusý na základe doteraz zverejnených opatrení nepredpokladá, že Radičovej kabinet bude vládou zmien. "Boja sa väčších škrtov a tvrdších reforiem, keďže by to mohlo ohroziť ich preferencie a posilniť opozíciu," zhodnotil. Zároveň však ocenil ambíciu koalície popasovať sa s korupciou a zvýšiť politickú kultúru. "Ak sa im to podarí, bude to významný posun vpred, a bude to stačiť. Otázka je, nakoľko budú úspešní," zdôraznil.

Analytik z mimovládneho inštitútu INESS Juraj Karpiš však pripomenul, že z dostupných informácií ešte nie je možné posúdiť, či sa kabinet odhodlá aj na radikálne škrty a zmeny zákonov. "Na to, aby bolo možné posúdiť reformnosť vlády, je treba počkať na zverejnenie konkrétnych krokov," uviedol.

Podľa ekonóma UniCredit Bank Dávida Dereníka vláda zatiaľ nepredstavila zámery na razantné zlepšenie kondície verejných financií, ich deficit sa zároveň ani neprehĺbi. "Opatrenia, ktoré sú zatiaľ známe, by nemali súčasnému rozpočtu prilepšiť, ale ani pohoršiť," povedal.

Radičová označila v minulosti za prioritu svojej vlády okrem iného boj s korupciou a klientelizmom. Kabinet už skôr ohlásil, že zavedie elektronické verejné obstarávanie a zmluvy so štátom zverejní na internete. Ministri pred časom odobrili aj návrh na zúženie poslaneckej imunity; sprísniť by sa mal aj zákon o preukazovaní pôvodu majetku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu