Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Vláda posúdi programové vyhlásenie

Zasadnutie koaličnej rady
Zasadnutie koaličnej rady (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Kabinet premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) sa dnes bude zaoberať návrhom programového vyhlásenia vlády, ktoré stanoví jej priority na štvorročné funkčné obdobie.

Stredopravá koalícia sa na ňom dohodla už skôr, zásadné reformy, charakteristické pred druhú vládu Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS), analytici neočakávajú. Vláda následne predloží dokument na augustovú schôdzu Národnej rady a požiada poslancov o vyslovenie dôvery. Návrh programu strany zatiaľ nezverejnili.

Predsedníčka vlády označila za prioritu ozdravenie verejných financií a boj s korupciou. Zverejnené zámery kabinetu však so zásadnejšími úspornými opatreniami nepočítajú. Radičová potvrdila, že znížené sadzby dane z pridanej hodnoty na knihy, lieky či predaj z dvora sa nebudú zvyšovať. Koalícia SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd neplánuje zvýšiť ani vek odchodu do dôchodku či odvodové zaťaženie.

Radičovej vlády počíta s korekciami viacerých sporných zákonov, ktoré prijal predchádzajúci kabinet Roberta Fica (Smer-SD). Naplánované sú tiež viaceré zmeny v oblasti zdravotníctva či školstva, počíta sa tiež so zavedením elektronického verejného obstarávania a zverejňovaním zmlúv so štátom na internete.

Politológovia neočakávajú, že zámery vlády prinesú výraznejšie zmeny. Ocenili však snahu bojovať s korupciou a klientelizmom, ktoré sprevádzali vládnutie bývalej koalície Smer-SD, SNS a ĽS-HZDS. Koalícii vyčítali, že bola pri stanovení priorít opatrná v snahe neodradiť svojich voličov. Doteraz ohlásené opatrenia vraj nebudú mať výraznejší vplyv na kondíciu štátnych financií, ktoré výrazne postihli dopady krízy.

Definitívna verzia návrhu programového vyhlásenia vlády by mala byť známa v pondelok na budúci týždeň, diskutovať o nej budú poslanci jednotlivých klubov a nakoniec ho posúdi parlament. Stredopravé strany majú v 150-člennej Národnej rade väčšinu 79 poslancov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu