Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Bez pozvania nebude Muňko môcť chodiť na vládu

Šéf Sociálnej poisťovne Dušan Muňko
Šéf Sociálnej poisťovne Dušan Muňko

BRATISLAVA - Šéf Sociálnej poisťovne a poslanec Smeru-SD Dušan Muňko sa od novembra pravdepodobne nebude môcť zúčastňovať bez pozvania na rokovaniach vlády. O právo byť prítomný na schôdzke kabinetu okrem toho zrejme prídu aj generálny prokurátor, predseda Najvyššieho kontrolného úradu či guvernér alebo viceguvernér Národnej banky Slovenska.

Vyplýva to z materiálu, ktorý Úrad vlády predložil do pripomienkového konania. O účasti šéfa Sociálnej poisťovne, guvernéra či viceguvernéra centrálnej banky alebo generálneho prokurátora by mal podľa dokumentu po novom rozhodovať predseda vlády, teda premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS).

Niektorým členom vlády na zasadnutiach prekážala predovšetkým prítomnosť Muňka. Minister práce Jozef Mihál (SaS) šéfa Sociálnej poisťovne vyzval, aby z postu odišiel. Zbaviť ho funkcie však môže vláda len v zákonom stanovených prípadoch. Muňko rezignovať odmieta, podporuje ho v tom aj predseda Smeru-SD Robert Fico.

Vláda môže odvolať riaditeľa Sociálnej poisťovne len, ak si neplní zákonné povinnosti alebo ak mu ich najmenej počas šiestich mesiacov nedovoľuje vykonávať nepriaznivý zdravotný stav. Funkčné obdobie generálneho riaditeľa poisťovne, ktorá zhromažďuje povinné sociálne odvody a vypláca napríklad dôchodky, je šesťročné. Muňko sa ujal funkcie predvlani v auguste.

Mihál pred časom tvrdil, že je pripravený podať návrh na odvolanie Muňka na základe zistení z kontrol. Údajné pochybenia či nedostatky však neuviedol. Ministerstvo tiež zvažovalo zmeniť zákon o nezlučiteľnosti funkcií, ktorý Muňkovi umožňuje, aby bol riaditeľom poisťovne i poslancom zároveň. Zmenu ústavného zákona by však musela podporiť aj opozícia.

Zo zverejneného materiálu ďalej vyplýva, že vláda dotiahne aj zmenu takzvaného kompetenčného zákona, na ktorej sa už skôr dohodlo kvarteto koaličných strán. Kabinet už odobril znovuobnovenie ministerstva životného prostredia od septembra. Teraz chce zákonom posilniť tiež postavenie podpredsedu vlády pre menšiny a právomoci ministerstva dopravy. Zmenu legislatívy využije aj na presun agendy zahraničného obchodu okrem vojenského materiálu z ministerstva hospodárstva na ministerstvo zahraničných vecí.

Zmenu zákona musí po skončení pripomienkového konania schváliť ešte vláda a parlament.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu