Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Focus: Skoro polovicu Slovákov nová vláda nepotešila

Béla Bugár, Ján Figeľ, Iveta Radičová a Richard Sulík
Béla Bugár, Ján Figeľ, Iveta Radičová a Richard Sulík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nástup stredopravých strán k moci je je pre Slovákov skôr zlou ako dobrou správou. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus, ktorý dnes zverejnili Hospodárske noviny (HN). Zostavenie štvorkoalície pod vedením Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) nepotešilo 45 percent Slovákov, naopak pozitívny názor na ňu malo 35 percent ľudí.

Bývalá vláda premiéra Roberta Fica (Smer-SD) sa pred štyrmi rokmi tešila priaznivejším číslam. "Ľudia sa boja uťahovania opaskov. Pred štyrmi rokmi boli radi, že Fico zruší hrôzostrašné reformy z rokov 2002 až 2006," tvrdil pre denník sociológ Ivan Dianiška z Focusu. Doplnil tiež, že mnohí z odporcov súčasnej vlády neboli v parlamentných voľbách voliť.

Koalícia štyroch strán SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd si za svoju prioritu vytýčila konsolidáciu verejných financií, podklady pre programové vyhlásenie vlády počítajú napríklad so zvýšením dane z pridanej hodnoty na lieky či knihy. Dianiška vláde odporučil, aby svoje reformné kroky podávala verejnosti "sociálnejšou rétorikou" ako za druhého kabinetu premiéra Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS). Dianiška tiež tvrdil, že mnoho Slovákov príliš nerozumie argumentom súčasnej vlády o rozvrate verejných financií, z ktorého obviňuje bývalý Ficov kabinet.

"Sú to príliš makroekonomické záležitosti, ktoré ich nezaujímajú," argumentoval. Nástup stredopravých strán podľa HN privítali najmä mladí ľudia, občania s vyššími príjmami či obyvatelia maďarskej národnosti. Jej odporcov sa naopak dá hľadať najmä medzi staršími ľuďmi či respondentmi so základným vzdelaním. Názory na Ficovu koalíciu zloženú okrem Smeru-SD aj zo SNS a ĽS-HZDS boli v roku 2006 približne vyrovnané. Zlou správou bol jej príchod pre 38 percent Slovákov, nový kabinet uvítalo naopak 37 percent ľudí.

Názory na nástup novej vlády, otázka "Je nová vládna koalícia dobrou alebo zlou správou pre Slovensko?":

2010 2009
veľmi dobrá správa 7 9
skôr dobrá správa 28 28
skôr zlá správa 27 23
veľmi zlá správa 18 15
nevie 20 25
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu