Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Koalícia sa dohodla na návrhu programového vyhlásenia

Zasadnutie koaličnej rady
Zasadnutie koaličnej rady (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vládna koalícia sa dnes nadránom dohodla na návrhu programového vyhlásenia vlády, ktorý určí priority kabinetu na štvorročné funkčné obdobie. Vláda o ňom rozhodne v stredu, finálna verzia by mala byť známa v pondelok na budúci týždeň, informovala novinárov premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS).

Samotný materiál zatiaľ nezverejnili, z jeho návrhu však vyplýva, že rozsiahle reformy z minulosti sa opakovať zrejme nebudú.

Štvorica stredopravých strán SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd sa chce zamerať napríklad na ozdravenie verejných financií alebo zatraktívnenie podnikateľského prostredia. Reformou vraj prejde oblasť školstva či súdnictva.

Vládna koalícia podľa Radičovej nepočíta s privatizáciou strategických podnikov. Neplánuje zvýšiť vek odchodu do dôchodku či odvodové zaťaženie. Upravovať sa nebudú ani znížené sadzby dane z pridanej hodnoty na knihy či lieky. Viacerí analytici už skôr upozornili, že niektoré navrhované kroky sú neurčité, prípadne upravia len súčasne platné pravidlá.

"Ja označujem programové vyhlásenie vlády za zodpovedné voči občanom, za programové vyhlásenie, ktoré zodpovedne reaguje na hĺbku hospodárskej krízy, na stav ekonomiky, v akej sa krajina nachádza a na okolnosti, v ktorých sa Slovensko a občania Slovenskej republiky nachádzajú," povedala po zhruba osemhodinovom rokovaní zástupcov vládnych strán Radičová.

Koalícia však asi nezopakuje rázne reformy z obdobia rokov 2002 až 2006 za druhej vlády premiéra Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS), ktorá presadila napríklad rozsiahle zmeny v daňovom a dôchodkovom systéme. Viaceré z vtedajších opatrení podľa ekonómov pomohli krajine prilákať zahraničných investorov a naštartovať ekonomiku.

Ministri nového kabinetu vypracovali zoznam priorít ešte minulý týždeň. Viaceré z návrhov vychádzajú z programových téz, ktoré strany schválili v júni. Po zapracovaní pripomienok sa bude materiálom v stredu zaoberať vláda. Následne budú v pondelok o programovom vyhlásení debatovať poslanci jednotlivých klubov a nakoniec ho posúdi parlament. Stredopravé strany majú v 150-člennej Národnej rade väčšinu 79 poslancov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu