Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Koalícia posúdi poklady pre programové vyhlásenie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zástupcovia koaličných strán SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd dnes večer posúdia poklady pre programové vyhlásenie vlády, ktoré určí hlavné priority kabinetu na nasledujúce štvorročné funkčné obdobie. Z pracovného návrhu vyplýva, že rozsiahle reformy z minulosti sa opakovať zrejme nebudú.

Stredopravé strany sa chcú zamerať na ozdravenie štátnych financií. Väčšími zmenami by mala prejsť napríklad justícia, počíta sa okrem iného so zmenou obsadzovania postu sudcov či so zverejňovaním všetkých verdiktov na internete. Viacero navrhovaných krokov je však neurčitých, prípadne má vláda len prisľúbiť úpravu súčasných pravidiel.

Pracovná verzia materiálu nepočíta so zopakovaním ráznych reforiem z obdobia rokov 2002 až 2006 za druhej vlády premiéra Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS), ktorá presadila napríklad rozsiahle zmeny v daňovom a dôchodkovom systéme. Viaceré z vtedajších opatrení podľa ekonómov pomohli krajine prilákať zahraničných investorov a naštartovať ekonomiku, ktorú v poslednom období výraznejšie zasiahli dopady svetovej hospodárskej krízy.

Ministri nového kabinetu vypracovali zoznam priorít ešte minulý týždeň. Viaceré vychádzajú z programových téz, ktoré strany schválili ešte v júni. Zatiaľ nie je jasné, či budú strany rokovať aj o iných témach. Návrhom sa neskôr bude venovať vláda a parlament, kde materiál predloží premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS). Stredopravé strany majú v 150-člennej Národnej rade 79 poslancov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu