Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Radca katastra bral údajne úplatky, môže dostať až 12 rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA – Výsluchom obžalovaných sa dnes pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici začalo hlavné pojednávanie v kauze korupcie na katastri v Košiciach.

Za pokračujúci zločin prijímania úplatku v súbehu so zločinom zneužitia právomoci verejného činiteľa obžaloval špeciálny prokurátor odborného radcu katastra Juraja M. Súdia aj piatich Košičanov, ktorí mu údajne úplatky dali.

Podľa obžaloby 55-ročný Juraj M. ako odborný radca Katastrálneho úradu v Košiciach, ktorý mal na starosti povoľovanie vkladov, v ôsmich prípadoch prevzal úplatok za bezproblémové vybavenie katastrálneho konania. Stalo sa tak vo februári a v marci minulého roku. Úplatkom boli rôzne sumy v hotovosti, odovzdávané väčšinou v obálkach. V jednom prípade s peniazmi dostal úradník aj fľašu írskej whisky.

Juraj M. i piati Košičania, obvinení za podplácanie verejného činiteľa, trestnú činnosť popierajú. Niektorí tvrdia, že radcovi dávali podiel z výhier pri spoločnom tipovaní športových zápasov. Iný obžalovaný povedal, že radcovi doniesol omylom fľašu s peniazmi v obálke, ktorá bola určená pre opravárov.

Obžalovaných však usvedčujú predovšetkým obrazové a zvukové záznamy získané použitím informačno-technických prostriedkov (ITP), svedkovia, listinné a ďalšie dôkazy. Obhajoba i obžalovaní namietali, že použitie ITP pri získavaní dôkazov bolo v rozpore s Ústavou SR a ďalšími zákonnými ustanoveniami. Senát to však neakceptoval.

Ak súd uzná radcu za vinného, môže mu uložiť trest odňatia slobody na päť až dvanásť rokov. Pätici Košičanov za podplácanie verejného činiteľa hrozí trest na dva až päť rokov.

Hlavné pojednávanie s radcom a piatimi Košičanmi pokračuje na pracovisku Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici v septembri.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu