Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Bral úplatky a teraz ho čaká cela smrti

ilustračné foto
ilustračné foto

PEKING - Na trest smrti dnes v Číne odsúdili bývalého vysokého policajného dôstojníka, ktorý bol usvedčený z brania úplatkov od zločineckých gangov a zo sexuálnych deliktov. Rozsudok nad Wen Čchiangom (54) bol súčasťou jedného z najsledovanejších korupčných prípadov na juhu Číny v posledných rokoch.

Spomínaný policajný šéf, ktorý bol zadržaný vlani v auguste, podľa súdu prijal úplatky presahujúce 2,3 milióna dolárov (1,85 milióna eur) od mafie v juhočínskom meste Čchung-čching za sľuby, že bude ignorovať ich aktivity. Ochranu poskytoval okrem iného svojej švagrinej, ktorá bola známa ako "kmotra" čchungčchingského podsvetia a ktorá sa starala o prevádzku nelegálnych herní a o podplácanie vládnych úradníkov.

Wena tiež uznali vinným zo znásilnenia univerzitnej študentky v miestnom hoteli, oznámila agentúra Nová Čína. V priebehu procesu policajt svoju vinu popieral s tým, že väčšinu financií dostal ako dary k rôznym výročiam. Wenova manželka pôjde za prijímanie úplatkov na osem rokov do väzenia, ďalších troch vysoko postavených policajtov mesta odsúdili na tresty odňatia slobody v rozsahu od 6 mesiacov do 20 rokov.

Podľa agentúry AP je 30-miliónový Čchung-čching dlhodobo preslávený rozsiahlym násilným podsvetím. Vládny záťah proti miestnym zločincom v posledných mesiacoch odhalil sieť prepojenia gangstrov s vládnymi a policajnými činiteľmi, ktorí im poskytovali ochranu. Zadržaných bolo vyše 3000 ľudí, vrátane 14 vysokých predstaviteľov vlády a polície, a podľa šéfa miestnej komunistickej strany ďalších 500 až 600 prípadov stále čaká na vyriešenie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu