Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Splnomocnenec pre Rómov Galbavý končí

Ľudovít Galbavý
Ľudovít Galbavý

BRATISLAVA - Splnomocnenec vlády pre rómske komunity Ľudovít Galbavý končí vo funkcii. Informoval o tom dnes denník Sme. Dôvody svojho odchodu Galbavý nespresnil, známy nie je ani jeho nástupca. O ďalšom pôsobení úradu splnomocnenca pre Rómov rozhodne podľa denníka formujúci sa stredopravý kabinet.

K jeho hlavným úlohám doposiaľ patrilo riešenie problémov Rómov či predkladanie návrhov na zlepšenie ich postavenia a začlenenia sa do spoločnosti.

Vysokoškolský pedagóg Galbavý nastúpil do kresla vládneho splnomocnenca vlani v septembri. Vo funkcii nahradil Aninu Botošovú, ktorá sa miesta vzdala minulý rok v júni po obvineniach Únie Rómov Slovenska z údajného pridelenia dvoch grantov vlastnej organizácii. Na poste vládneho splnomocnenca pre Rómov pôsobil ako prvý rómsky právnik Vincent Danihel. Po jeho odchode sa šéfkou úradu stala v roku 2002 Klára Orgovánová, ktorú v roku 2007 vo funkcii vystriedala Botošová.

K rómskej národnosti sa v roku 2001 oficiálne prihlásilo necelých 90.000 ľudí, podľa odhadov však v krajine žije asi pol milióna Rómov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu