Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nový splnomocnenec pre Rómov chce zmierňovať napätie

Ľudovít Galbavý
Ľudovít Galbavý

BRATISLAVA - Nový splnomocnenec vlády pre rómske komunity Ľudovít Galbavý chce zmierňovať napätie medzi touto menšinou a väčšinovým obyvateľstvom.

Dnes to povedal novinárom. Galbavý nastúpil v čase, keď extrémistické združenie Slovenská pospolitosť zorganizovalo niekoľko protirómskych demonštrácií, ku ktorým sa pridali aj ďalší ľudia. Ako chce Galbavý oživiť komunikáciu medzi majoritným a minoritným obyvateľstvom, bližšie nespresnil.

Väčšinu konfliktov medzi rómskym a nerómskym obyvateľstvom na Slovensku spôsobuje podľa odborníkov chudoba, v ktorej žije podstatná časť Rómov. Najmä obyvatelia osád nemajú dostatočné vzdelanie, nedokážu sa preto zamestnať a uchyľujú sa neraz aj ku krádežiam či lúpežiam. Viaceré mimovládne organizácie však v minulosti vytýkali vláde, že nemá jasný plán, ako situáciu zlepšiť. Osady sa podľa starostov navyše aj vďaka nedávno zavedeným špeciálnym bonusom pri narodení dieťaťa rozrastajú.

"Napätie je potrebné zmierniť tým, že budeme spolu hovoriť, spolu prežívať určité problémy, ktoré sú," povedal Galbavý. Prečo očakáva, že sa mu podarí naštartovať komunikáciu v období, keď extrémistickým náladám praje aj prehlbujúca sa hospodárska kríza, nevysvetlil.

Galbavý nahradil vo funkcii splnomocnenca Aninu Botošovú, ktorá sa postu vzdala začiatkom júna po obvineniach Únie Rómov Slovenska z údajného pridelenia dvoch grantov vlastnej organizácii.

Na Slovensku žije podľa odhadov približne 400.000 Rómov. Z nich asi 150.000 až 170.000 v osadách bez vodovodu či ciest v nevyhovujúcich hygienických podmienkach.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu