Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ľ. Galbavý novým splnomocnencom pre Rómov

BRATISLAVA - Novým splnomocnencom vlády pre rómske komunity bude vysokoškolský pedagóg Ľudovít Galbavý. Do funkcie by mal nastúpiť dva mesiace od odstúpenia svojej predchodkyne Aniny Botošovej.

Na dnešnom rokovaní o tom rozhodla vláda. Botošová sa postu vzdala po kritike rómskeho občianskeho združenie Únia Rómov Slovenska pre údajné prideľovanie peňazí vlastnej organizácii. Niekoľko ďalších rómskych združení zas prekážala údajná nečinnosť úradu pod jej vedením.

Viaceré rómske organizácie už skôr žiadali, aby bol splnomocnencom muž; časť z nich trvala tiež na tom, aby o Rómoch rozhodoval príslušník tohto etnika. Zástupcovia rómskych združení dnes zhodne tvrdili, že meno Ľudovíta Galbavého počujú prvýkrát a pri riešení rómskej problematiky sa s ním zatiaľ nestretli.

Absolvent práva Galbavý v minulosti pracoval v službách polície. V súčasnosti pôsobí na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre na katedre sociálnej práce a sociálnych vied. Vysokoškolský pedagóg sa vo svojich prácach venoval napríklad trestnej činnosti mladistvých.

Post splnomocnenca vlády pre Rómov zastával v jeho približne desaťročnej histórii ako prvý rómsky právnik Vincent Danihel. Po jeho odchode sa šéfkou úradu stala v roku 2002 Klára Orgovánová, ktorú v roku 2007 vo funkcii vystriedala Anina Botošová. Dcéra známeho rómskeho hudobníka Jána Berkyho-Mrenicu sa kresla vzdala začiatkom júna po obvineniach Únie Rómov Slovenska z údajného pridelenia dvoch grantov vlastnej organizácii. Botošová to odmietla; vicepremiér Dušan Čaplovič (Smer-SD), pod ktorého úrad spadá, nariadil kontrolu rozdeľovania peňazí. Výsledky kontroly doteraz nezverejnil.

Splnomocnenec stojí na čele úradu, ktorý je poradným orgánom vlády. K jeho hlavným úlohám patrí riešenie problémov Rómov či predkladanie návrhov na zlepšenie ich postavenia a začlenenia sa do spoločnosti.

K rómskej národnosti sa podľa sčítania obyvateľov z roku 2001 prihlásilo takmer 90.000 ľudí, ich skutočný počet je však niekoľkonásobne vyšší. Odhad z internetovej stránky úradu hovorí o zhruba 380.000 ľuďoch rómskej národnosti, ktorí žijú na Slovensku. V krajine je zhruba 630 osád a asi dve stovky prímestských a mestských get, v ktorých žije približne 180.000 Rómov.

Vláda dnes vymenovala nového splnomocnenca aj pre integrovaný záchranný systém. Stal sa ním štátny tajomník ministerstva vnútra Jozef Buček. Zriadenie nového postu si nevyžiada dodatočné výdavky štátu, jeho činnosť bude financovať ministerstvo vnútra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu